IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Банско поиска да започне процедура за разширяването на ски зоната*

Георги Икономов внесе подписка в Министерския съвет и настоява за законови промени, които да позволят доизграждането на писти и съоръжения

11:58 | 19.12.12 г. 2
<p>
	Планира се ски пистите да се разширят с 20-30 км и да се изгради още една кабинкова линия. <em>Снимка: БТА</em></p>

Планира се ски пистите да се разширят с 20-30 км и да се изгради още една кабинкова линия. Снимка: БТА

След протестите Министерство на околната среда и водите (МОСВ) в крайна сметка призна, че има изградена незаконна писта в Банско, както и че цели съоръжения и части от писти са извън обхвата на концесията на "Юлен".

Във връзка с исканията на Георги Икономов екоминистърът Нона Караджова посочи, че в ресорното й ведомство все още не са запознати с постъпилата подписка. Тя обясни, че след като бъде входиран проектът за разширяване на ски зоната, ще бъде направена проверка дали той съответства на екологичното законодателство.

Караджова призова обаче вместо туристическият бранш от Банско и местната власт да връчват на подписки в Министерския съвет, да организират среща с неправителствените организации и да не използват медиите като средство за комуникация.

Междувременно от природозащитната коалиция „За да остане природа в България“ изчислиха, че изграждането на 30 км ски писти ще бъде увеличение на концесията с още поне 1500 декара при средна ширина на пистите 50 метра (писта „Томба” на места е широка над 120 метра). Това ще удвои фактическата площ на ски зоната с включени незаконно използваните терени и ще бъде общо три пъти повече от разрешеното по концесия.

"Подобно ново строителство би означавало екологична катастрофа с необратими последствия за жителите на Банско и за планинските екосистеми“, предупреждават еколозите.

Липсата на последствия за нарушителите на концесионния договор явно води до все по-големи претенции на концесионера, връх на които е искането за увеличаване на застрояването в Национален парк Пирин. Досега политиката на държавата спрямо концесионера е последователна - на нарушенията не се обръща внимание и не се търси отговорност, посочват още от организацията.

Ако държавата разреши  изграждането на нови писти и лифтове, това ще бъде нарушение на концесионния договор, на препоръките на ЮНЕСКО, на плана за управление на Национален парк Пирин и на решението по оценка за въздействие върху околната среда за одобрение на териториално-устройствения план на ски зона Банско от 2000 г., допълват природозащитниците.

Още новини от България четете в Dnes.bg

* Актуализирано към 16 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Категорично искам да кажа, че няма да се излиза от съществуващата концесия. Искаме това, което е определено като концесия в териториално-устройствения план на ски зоната, да се уплътни повече, обясни градоначалникът.****************************Е това не е ли мутрашко безочие?! Не искам да коментирам трябва ли или не трябва да се развива скитуризъм в Банско и как! Единствено искам да коментира този кмет факта, че почти половината от съществуващата инфраструктура в момента е извън границите на концесията! Някой е строил на принципа "Законът е врата у поле!", това нито се коментира, нито се санкционира, а смело се гледа напред и се иска "уплътняване" на статуквото...Не'ам думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
melon
преди 11 години
Родиносъсипниците ще въртят и сучат, но ще постигнат това, което е мисията на живота им - съсипване на българската природа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още