IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачът на "София филм" със запор на сметките

Преди дни стана ясно, че на предстоящото общо събрание на акционерите в края на януари ще бъде гласувано дейността на "София филм" да бъде прекратена, а фирмата - обявена в ликвидация.

08:42 | 11.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
Купувачът на "София филм" със запор на сметките
Софийският районен съд е запорирал банковата сметка на купувача на "София филм" - фирмата "Бългериън технолоджи". Това съобщи вицепремиерът Лидия Шулева пред парламента вчера.

Засега съдът отказва да направи запор върху 53 834 акции, каза Шулева в отговор на въпрос на депутати. Кина Андреева от ОДС и Явор Милушев от НДСВ попитаха вицепремиера защо са затворени киносалоните, собственост на предприятието, след като това е нарушение на приватизационния договор.

Шулева обясни, че в процеса на проверка на Агенцията за следприватизационен контрол е открито, че осем киносалона, сред които "Сердика", "Модерен театър", "Урвич" , "Мир" и "Изток", са продадени на новоучредени дружества, заради което "Бългериън технолоджи" бе вече глобена от Агенцията за следприватизационен контрол с 5,524 млн. лева. Цената, по която са били продадени най-известните софийски киносалони, е 4,7 млн. лева.

Шулева обясни, че е заведено дело срещу дружеството, с което ще се поиска отново запор на акциите с предоставяне на документи от Агенцията за приватизация. Според нея документите от общото събрание на дружеството за препродажбата на киносалоните е пристигнало с 83 дни закъснение, което е грубо нарушение на закона. Новият собственик на столичните кина е дъщерното дружество на английския инвестиционен фонд "Икуест"-"Пеликан ритейл".

Освен Агенцията за следприватизационен контрол разследване по сделката за "София филм" води и Комисията за финансов надзор, тъй като дружеството е публично.

Преди дни стана ясно, че на предстоящото общо събрание на акционерите в края на януари ще бъде гласувано дейността на "София филм" да бъде прекратена, а фирмата - обявена в ликвидация.

Дружеството беше приватизирано на 1 октомври 2001 г. Според клаузите на приватизационния договор купувачът "Бългериън технолоджи" няма право да се разпорежда с активи на "София филм" без разрешение от продавача до 1 октомври 2006 г. и да променя предмета на дейност за срок от 10 г.

Свързани компании:

Сфилм АД(6SF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още