IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството прие първия у нас законопроект за безмитната търговия

18:31 | 31.03.05 г.
Автор - снимка
Създател
Правителството прие първия у нас законопроект за безмитната търговия
На днешното си заседание правителството прие първия у нас законопроект за безмитната търговия. Предвижда се, съгласно новия закон, търговските обекти за безмитна търговия и бензиностанциите в свободните зони да разполагат с телевизионни камери с 24-часово наблюдение.

Самата безмитна търговия ще може да се извършва в търговски обекти, разположени в зоните за митнически контрол на аерогарите и пристанищата, които са открити за международни превози, в търговски обекти, които се намират в зоните на сухопътните с граничните контролно-пропускателни пунктове, както и в самолетите и корабите с международен рейс.

Безмитна търговия ще може да се извършва от оператори, които са получили лиценз. Те могат да бъдат само местни юридически лица - търговско дружество със собствен капитал най-малко един милион лева. Досега границата беше 250 000 лева.

Изисква се още тези юридически лица да нямат изискуеми и ликвидни данъчни митнически задължения за осигурителни вноски на обща стойност над 3000 лева, да нямат влезли в сила наказателни постановления за нарушаване на митническото и данъчното законодателство с наложена санкция над 5000 лева.

Предвижда се издадените лицензи да бъдат безсрочни, като в Министерството на финансите ще бъде създаден публичен регистър на операторите с издаден, отнет или прекратен лиценз.

Изисква се също така търговските обекти за безмитна търговия и бензиностанциите в свободните зони да пазят архива със записи от камерите най-малко 30 дни. Продажба на стоки в магазините ще се извършва само след предоставянето на паспорта на пътника, като ще се регистрират и отчитат чрез издаването на фискална касова бележка, в която се вписват името и номерът на паспорта на пътника.

Спиртните напитки, тютюневите изделия, предназначени за търговските обекти, както и досега ще се продават само с поставен върху тях бандерол "дюти фри". Ще бъде въведен специфичен ред за обезпечаване на ДДС и акциза. Това ще става с депозит в пълен размер пред митническото учреждение при постъпване на спиртните напитки, тютюневите изделия и течните горива в обектите за безмитна търговия и бензиностанциите.

Предвид спецификата на дейността операторите, вместо с корпоративен данък, ще се облагат с данък върху приходите от продажби в търговските обекти за безмитна търговия в размер на 4%.

Предвижда се законът да влезе в сила от 1 януари 2006 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още