IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Архитекти: Време е за истинска реформа в Закона за устройство на територията

Владимир Милков и Георги Шопов коментираха решение на КС да отхвърли задължението инвеститорите да осигуряват публична инфраструктура около обектите си

20:22 | 08.11.21 г.
Архитекти: Време е за истинска реформа в Закона за устройство на територията

Коментарът им е по повод решението на Конституционният съд на 5 ноември, който отхвърли като противоконституционни две нови разпоредби в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които задължават инвеститорите да осигуряват необходимата публична инфраструктура около обектите си.

Двата спорни текста от ЗУТ бяха вкарани в проекта за изменение на закона между първо и второ четене през януари в 44-тото Народно събрание. Техен вносител беше депутатът Александър Ненков от ГЕРБ по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова, а разработването им направи екип на главния архитект на столицата Здравко Здравков.

“Без да са виновни, голяма част от строителните фирми и проектантите отиват на трудовата борса, защото нямат работа. В общините, в които има по-слаб инвестиционен интерес, нещата стават трагични“, посочи арх. Владимир Милков.

Георги Шопов допълни, че решението на Конституционния съд е важно от държавническа гледна точка, защото демонстрира, че в България все пак има механизми, които да коригират лошото законодателство.
Той напомни, че от друга страна обаче, все още няма решение за ситуациите, в които в пределите на нечия частна собственост влиза и улица.

“Ние предлагаме следното: Общината има право да придобие онази част от нечий имот, която попада в улица, като плати крайните подобрения на собственика. Става дума за барака, шахта, ограда или нещо такова. По този начин собственикът получава многократно увеличение на стойността на своя имот”, смята арх. Шопов.

Арх. Владимир Милков съветва в годишните общински бюджети задължително да присъства и перо за отчуждаване на частни терени, които попадат в пределите на улица, както и за последващо изграждане на уличната инфраструктура.
Колегата му го допълни, че по света няма практика общината специално да заделя пари за отчуждаване, защото такъв бюджет би бил непосилен. За сметка на това е измислен механизъм, при който собственикът се отказва от 25% от имота си, за да могат да се изградят улици, паркове и детски градини.

Георги Шопов даде пример за начин, по който да се осигури финансиране за изграждане на инфраструктура.
“В Сърбия се плаща комунална такса, която стига до 100 евро на кв. м. Предприемачът я плаща на общината и администрацията изгражда цялата инфраструктура. По този начин може да се прогнозира колко ще струва дадена инвестиция, общината изпълнява цялата строителна дейност, а не се прави на парче”, коментира архитектът. 

Арх. Милков обаче не се съгласи напълно с казаното от Георги Шопов и защити своята теза, че дори да се въведе комунална такса от по 100 евро на кв. м, то пак крайният потребител ще плати цената. Той остана на мнение, че правилното бюджетиране на общинските средства е ключово и допълни, че според ЗУТ, когато се усвояват нови територии, то общината придобива 25% от имота безвъзмездно за публична общинска собственост. Той обаче отбеляза, че това на много малко места реално се прилага.

Кои разпоредби на ЗУТ нарушава Конституцията? Какви са решенията за изграждане на инфраструктурата? Кои са добрите примери по света? По колко време се бави издаването на разрешения от общините? От главните архитекти ли зависи вземането на решения?

Целият разговор може да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още