IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергиен шок и висока инфлация: връщат ли се 70-те години на миналия век?

Едно е сигурно - няма да се върнем към 2010-те

17:07 | 15.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

С обръщането на глобализацията, с разходите за труд, които вече не спадат и с все по-очевидния структурен проблем с доставките на суровини и енергия, цените на почти всичко сега трябва да се повишат. Напомняне за тези, които смятат, че има лесен изход: имаме нужда от изкопаеми горива, за да изработим перките на вятърните турбини, както и слънчевите панели, а и имаме нужда от много никел - който поскъпна с 90 процента за две седмици - за производството на батерии за електрическите автомобили.

Въпросът е само с колко трябва да се повишат цените, колко бързо и с колко волатилност. Това не можем да знаем. Войната в Украйна ни дава някои неприятни перспективи в краткосрочен план (голям ръст на цените, настъпващ много бързо и при силна волатилност), но наслагването на несигурност означава, че не можем да познаем много повече от това. Кой знае, например, какво може да се получи от опитите на правителствата, печатащи пари, да защитят домакинствата от рязко покачващите се цени на храните, причинени от ужасната ситуация в един от най-надеждните производители на зърно в света?

И така, къде са финансовите убежища? Може да си помислите, че докато инфлацията остане в диапазона 1-4 процента (предположението на Пъркинс), ще сте в безопасност с акциите. Често ни казват именно това. Но невинаги е така.

Инфлацията в Обединеното кралство надхвърляше леко петте процента през 1969 г., но инвеститорите въпреки това претърпяха огромни загуби през 60-те години: пазарът се повиши с 20%, а цените нараснаха с 43%. Продължете към стагфлационните 70-те и ще видите, че нещата са изглеждали също толкова зле. От октомври 1964 г. до май 1979 г., период, който включва две лейбъристки правителства и едно консервативно, инвеститорите на фондовия пазар в Обединеното кралство загубиха 31,7% от парите си при коригирани спрямо инфлацията условия.

Толкова за идеята, че фондов индекс може да ви предпази от инфлация, стагфлация или нещо друго. Добрата новина е, че единственият начин, по който пазарът на акции може да ви защити, е ако купите на дъното - най-добрата дългосрочна възвръщаемост идва от покупките на евтини пазари.

Би било хубаво да се мисли, че някои пазари са почти там, особено САЩ, които са изложени на по-малък риск от рецесия, свързана с войната, отколкото Европа. Но дъното още не е достигнато. За да е така трябва да сме сигурни, че предстои нова вълна от пари на централните банки, да знаем, че цените на енергията вървят надолу и да сме сигурни, че оценките са убедителни. Нито едно от тези неща не е вярно или някъде близо до истината. Например, съотношението цена/печалба на Шилер за САЩ все още е над 30 пъти при дългосрочна средна стойност от около 16 пъти.

Чакането пазарите да отразят реалността е бавен процес. Расъл Нейпиър, ​​пазарен историк, обича да изтъква, че четирите големи мечи пазара в САЩ са продължили средно по девет години. В междинния период трябва да получите известна защита от суровини и злато – това стана през 70-те години.

Но също така би било разумно да разгледате фондове с множество активи, управлявани от мениджъри, които отдавна знаят, че дефлационната машина ще се счупи и които са инвестирали съответно. Вижте Ruffer Investment Company, която е с малко нагоре като възвръщаемост от началото на годината, Personal Assets Trust и Capital Gearing Trust. Те са по-подготвени от повечето други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Слава ,слава ,непрекъсната слава ,борбата продължава, победата ,а победата ,чакаме само Зеленски да я обяви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Хайл! Слава Украине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още