IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще позволи през 2023 г. първо повишение на пенсиите след дълговата криза

Лявата опозиция настоява премиерът Кириакос Мицотакис да свика предсрочни избори през есента

21:58 | 06.07.22 г.
<p>
	Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Снимка: EPA/БГНЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обеща повишаване на пенсиите догодина за първи път от над десет години, като заяви, че Гърция определено е обърнала страницата на финансовия хаос, който изискваше три международни спасителни помощи, предава Ройтерс.

По време на десетилетната финансова криза, която започна през 2009 г., Гърция беше принудена от международните си кредитори да намали пенсиите над десет пъти, за да ограничи разходите и да изпълни фискалните си цели.

„Всички трябва да се възползват от растежа, без да заплашват фискалния баланс или конкурентоспособността на икономиката на страната“, каза пред парламента Мицотакис, чийто мандат изтича догодина.

Очаква се икономиката на Гърция да нарасне с 3,2% тази година, сочат данни на централната банка, която понижи предишна прогноза, така че да отразява нарасналата несигурност заради войната в Украйна и инфлацията.

Консервативният премиер е подложен на натиск от основната лява опозиция да свика предсрочни избори зарази управлението на COVID пандемията от правителството, инфлацията и растящите цени на тока, които нанасят удар на домакинствата.

„Три години са достатъчни“, каза лидерът на лявата партия Сириза Алексис Ципрас пред парламента. „Днес трябва да обявите…, че страната ще се насочи към избори през септември“, допълни той.

Мицотакис многократно отхвърли възможността за предсрочни избори, а неговата партия „Нова демокрация“ води в обществените допитвания. Анкета на института Alco за телевизия Open TV, проведена преди обещанието за повишаване на пенсиите, даде преднина от 8,5 пункта на консерваторите, а мнозинството от анкетираните са заявили, че очакват избори през септември-октомври.

В сряда Мицотакис припомни 2015 г., връхната точка на финансовата криза, когато гърците се редяха на опашка пред банките заради контрола върху капиталите, като отбеляза напредъка на страната оттогава.

„За щастие всичко това остана в миналото. Днес Гърция е различна“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още