IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Северна Корея записа втори пореден годишен спад

Темпът на пониженията се е забавил, подкрепен от ръст в селскостопанското и горското производство

11:35 | 27.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Samsul Said/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Севернокорейската икономика се е свила за втора поредна година през 2021 г., след като през 2020 г. записа най-голямото си понижение от над две десетилетия насред санкциите от ООН и затварянията заради коронавируса, показват данни на централната банка на Южна Корея, цитирани от Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е намалял с 0,1% в реално изражение миналата година, след като през 2021 г. записа понижение от 4,5 на сто - най-лошото от 1997 г.

Северна Корея е признавала, че преминава през икономически предизвикателства, но не е публикувала конкретни данни. Статистиката на Южнокорейската централна банка се смята за една от най-достоверните.

Размерът на пониженията се е свил, подкрепен от подобрените метеорологични условия, спомогнали за ръст в селскостопанското и горското производство.

Промишленото производство, което държи дял от 28,3% в севернокорейската икономика, е намаляло с 6,5%, докато продукцията от селското стопанство, горите и рибния сектор - с дял от 23,8% в икономиката на страната - се е увеличила с 6,2 на сто. Междувременно секторът на услугите, отговарящ за една трета от икономиката, е записал спад от 0,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още