IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският износ може да е забавил своята инерция през юли

Ако очакванията на икономистите е потвърдят, те ще покажат още един сигнал за забавящото се търсене в световен мащаб

15:55 | 06.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Темпът на растеж на китайския износ може да се е забавил през юли, докато вносът на страната може да се е увеличил, предвижда анкета сред икономисти на Ройтерс.

Ако очакванията се потвърдят, те ще покажат още един сигнал за забавящото се търсене в световен мащаб.

Износът на Китай вероятно е нараснал с 15% на годишна база през юли. За сравнение - през юни повишението бе в размер на 17,9 на сто.

Същевременно вносът може да се е увеличил с 3,7% през юли спрямо същия месец на 2021 г. (1% ръст през юни), отчасти подкрепен от инвестициите в инфраструктурата.

"Крайното потребление на китайски стоки намалява. След ръста, предизвикан от пандемията, продажбите на дребно спадат обратно към тренда", каза Джулиан Евънс-Притчърд, старши икономист за Китай в Capital Economics.

"Силният ръст на износа през последните две години наистина вече е в миналото и се очаква да се забави през следващите няколко тримесечия, когато развитите икономики навлязат в рецесия", написаха анализатори от Nomura в своя бележка.

Предстои данните да бъдат публикувани в неделя (7 август).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още