IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в Япония нараснаха за 17-и пореден месец, но ръстът се забавя

Инфлацията може скоро да достигне своя връх, смята икономист

13:08 | 10.08.22 г.
Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg
Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg

Производствените цени в Япония са записали годишен ръст от 8,6% през юли, забавяйки растежа си спрямо предходния месец - сигнал, че инфлационният натиск от поскъпналите горива и суровини намалява, пише Ройтерс.

Ръстът в ценовия индекс на корпоративните стоки, измерващ цените, които компаниите си начисляват една на друга, е записал 17-и пореден месец на повишение през миналия месец. Въпреки това е налице забавяне спрямо ръста от 9,4%, отчетен през юни.

"Инфлационният натиск, предизвикан от нарасналите разходи, постепенно ще отслабне", смята Тору Суехиро, икономист в Daiwa Securities. "Инфлацията може скоро да достигне своя връх", като се имат предвид спадовете в цената на енергията, засягаща цената на голяма гама от стоки, допълни Суехиро.

Цената на стоките от петрол и въглища се е покачила с 14,7% на годишна база, докато през юни повишението се е равнявало на 21,8 на сто.

От друга страна, цената на храните и напитките е записала повишение от 5,5% през юли, докато месец по-рано ръстът е бил в размер на 4,6% - движение, подчертаващо оставащия ефект от поскъпналите суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още