IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път Гърция връща предсрочно заеми по спасителна програма на еврозоната

През април Атина се разплати и с МВФ, който ѝ отпусна 28 млрд. евро между 2010 и 2014 г.

17:11 | 08.09.22 г.
Гърция излезе от третата си международна спасителна програма през 2018 г. Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg
Гърция излезе от третата си международна спасителна програма през 2018 г. Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Гърция ще изплати предварително заеми на стойност 2,7 млрд. евро, които дължи на страните от еврозоната по първата спасителна програма, която получи по време на десетилетната дългова криза, съобщиха представители на финансовото министерство пред Ройтерс.

Гърция, която е най-задлъжнялата страна членка на еврозоната, излезе от третата си международна спасителна програма през 2018 г. и оттогава разчита единствено на облигационните пазари, за да покрива нуждите си от заеми.

Това ще бъде първият път, в който страната изплаща дълг по спасителната програма на еврозоната предварително. Това е част от стратегията ѝ за възстановяване, тъй като иска да подобри устойчивостта на дълговете си.

„Планираме да изплатим по-рано 2,7 млрд. евро заеми по първата спасителна програма за Гърция, дължими през 2023 г.“, съобщава официалнен представител, пожелал да остане анонимен. Той допълва, че плащането ще бъде направено до края на годината.

„По този начин ще подобрим профила на падежа на дълга ни и ще намалим нуждите си от заеми за следващата година в среда на растящи лихви“, отбеляза представителят.

Еврозоната и Международният валутен фонд предоставиха заедно на страната над 260 млрд. евро по време на кризата, която започна в края на 2009 г., в замяна на строги мерки за икономии в Гърция.

През април Атина се разплати с МВФ, който ѝ отпусна 28 млрд. евро между 2010 и 2014 г., две години преди крайния срок, и планира сходна стратегия със заемите по спасителната програма на еврозоната.

Страните от зоната с единна валута предоставиха на Гърция 53 млрд. евро под формата на двустранни заеми по Гръцкия заемен механизъм (GLF) по време на първата спасителна програма с падеж до 2041 г. С планираното плащане Гърция ще изплати общо 8 млрд. евро, каза официалният представител.

Разходите по обслужване на 10-годишния дълг на Гърция нараснаха над три пъти от началото на годината, отразявайки по-широкото повишаване на доходността по облигациите на еврозоната.

Доходността по бенчмарковите 10-годишни облигации на Гърция достигна 4,17% в четвъртък.

Гърция има кешов буфер от около 39 млрд. евро, който е достатъчен, за да покрие нуждите ѝ от заеми за най-малко две години, без да се налага да прибягва до международните облигационни пазари.

Тя е взела заеми за около 7 млрд. евро от началото на тази година чрез нови продажби на облигации и преотваряне на съществуващи емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още