IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените в търговията на едро в Германия с най-малък ръст от началото на войната

Годишното увеличение в цените е паднало под 19% през август

11:22 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германските търговци на едро повишиха цените си през август с най-малкия размер от началото на руската война срещу Украйна преди шест месеца. Годишният растеж на производствените цени в Германия се е забавил за четвърти пореден месец през август, когато е достигнал 18,9%, съобщи Германската статистическа служба (Destatis), цитирана от Ройтерс.

През юли годишното увеличение бе в размер на 19,5 на сто. Това е четвъртият пореден месец, в който този темп на инфлация отслабва, след като през април се повиши с 23,8%, което е най-високото ниво от началото на воденето на статистиката през 1962 г.  

На месечна база цените са се покачили леко с ръст от 0,1%, подсилени от поскъпването на млечните продукти и мазнините. Цените на млечните продукти, яйцата и на ядливите мазнини и масла са се покачили с 2,4% през месеца, докато скрапът и остатъчните материали са поевтинели с 5,1%, а рудите, металите и полуготовите метални продукти а станали с 4,7% по-евтини.

Данните по-рано през седмицата показаха, че потребителската инфлация в най-голямата икономика в еврозоната е ускорила леко своя растеж до 7,9% през август, след като месец по-рано повишенето бе в размер на 7,5%. Показателят е останал над равнището от 7% в продължение на вече половин година.

 

"Основната причина за високата инфлация е покачването на цените на енергоизточниците и храните. Две мерки са имали лек низходящ ефект върху инфлацията, особено в периода юни-август 2022 г. - билетът за 9 евро и отстъпката за горивата", обясни Георг Тийл, президент на Destatis във връзка с потребителската инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още