IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Невероятен ценови чук“ - производствените цени в Германия растат с рекордни темпове 

С увеличение от 45,8% цените на производител през август достигнаха рекордно високо равнище, а това не вещае нищо добро за инфлацията 

11:19 | 20.09.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Производствен процес в завод на ThyssenKrupp AG в Дуисбург. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Производствен процес в завод на ThyssenKrupp AG в Дуисбург. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германските производители са повишили цените си през август в изненадващо безпрецедентна степен поради изключително високите разходи за петрол, газ и електроенергия. Производствените цени са се повишили средно с 45,8%, съобщи Федералната статистическа служба Destatis във вторник.

Това е „най-високото увеличение на годишна база от началото на проучването през 1949 г.", се казва в доклада. Увеличението надхвърля силно предишния рекорд от 37,2%, който беше достигнат едва през юли.

Развитието е изненадващо: икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха забавяне на ръста до 37,1%. От юли до август производствените цени са се повишили със 7,9%. „Това е и най-голямото месечно увеличение от началото на проучването", поясняват статистиците. 

Икономистите изразяват изненада от силната инфлация на ниво производители. „Невероятен ценови чук", коментира развитието на ситуацията икономистът на LBBW Йенс-Оливер Никлаш, цитиран от Handelsblatt. „Всичко това не вещае нищо добро за инфлацията. Тя е тук, за да остане". Цените на производител се считат за предвестник на развитието на общата инфлация.

 


За Ралф Солвеен, водещ икономист и анализатор в Commerzbank, днешните цени на производител съдържат смесено послание: „Макар че намаляващата инерция при цените на междинните стоки обнадеждава, че през следващите месеци инфлацията на потребителските цени също ще достигне своя връх, неотдавнашният ръст на цените на енергоизточниците показва, че съществува значителен потенциал за несигурност и че инфлацията на потребителските цени вероятно ще достигне нови рекордни равнища през следващите месеци. Неотдавнашният ръст на цените на енергоизточниците обаче показва, че тук има значителен потенциал за несигурност и че през следващите месеци са възможни нови рекордни стойности на инфлацията на потребителските цени“. 

В статистиката цените се отчитат франко завода – тоест дори преди продуктите да бъдат допълнително обработени или пуснати в продажба. През август потребителските цени в Германия бяха със 7,9% по-високи в сравнение с година по-рано. След изтичането на срока на дейност на билета за 9 евро и на отстъпката за бензина през септември може да се очаква допълнителен тласък, очаква Бундесбанк: инфлацията вероятно ще „достигне двуцифрени стойности през следващите няколко месеца", обяви тя в месечния си доклад в понеделник, прогнозирайки рецесия за германската икономика.

Основната причина за силната инфлация на ниво производител е енергията, която поскъпна значително след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Тук цените на производител са със 139,0% по-високи, отколкото през август 2021 г. Само в сравнение с юли 2022 г. тези цени се повишиха с 20,4%.

Цената на природния газ е над три пъти по-висока в сравнение с година по-рано (+209,4%), електроцентралите плащат дори 269,1% повече за природен газ, а промишлените потребители - 264,9%. В рамките на една година електроенергията е поскъпнала със 174,9 %, за дистрибуторите - с 278,3 %, а за клиентите със специален договор - със 195,6 %. 

Неотдавнашният ръст на цените на енергоизточниците показва, че съществува значителен потенциал за несигурност и че инфлацията на потребителските цени вероятно ще достигне нови рекордни равнища през следващите месеци.
Ралф Салвеен
главен икономист на Commerzbank

Продуктите от минерални масла са с 37,0% по-скъпи. Лекият мазут за отопление е повече от два пъти по-скъп в сравнение с година по-рано (+104,0 %), а цените на горивата са с 27,3% по-високи.

Високите цени на енергоизточниците се отразяват и на междинните стоки (плюс 17,5%), като например метали или основни химикали. Потребителските стоки за дълготрайна употреба и недълготрайните стоки (10,9% и 16,9%) също са засегнати от значителни увеличения на цените. Хранителните продукти например са средно с 22,3% по-скъпи през август, отколкото през предходната година.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Toranaga
преди 1 година
Аз лично не виждам нищо невероятно, а логичното следствие от предприетите действия на политиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
ivanrog
преди 1 година
Една добра новина, най-накрая започна да излиза реалната производствена инфлация и в ядрото, т.е. започва и прехвърлянето на загубите към потребителите. Сега, мислейки за собственото си спасение, политиците може и да започнат да мислят за решенията, които трябва да се вземат за спасяването на икономиката. Предстоят "интересни" времена, предполагам малко повечко социализъм и по-малко неолиберализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
До: Repoman .... ЕЦБ може да утрои оборотите на принтера. После Ваймарска република и после Урсула фон дер Хитлер да нападне Русия, трета световна и населението да се свие с едно 2-3 милиарда и така инфлацията ще стане отрицателна :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
Repoman
преди 1 година
Третата серия ще е интересна, а вариантите са няколко. Например, ЕС може да приложи някой нов данък например да въведе самооблгане, ергенски данък, и т.н. нови данъци, с което да събере достатъчно пари за да дотира в по-широк кръг цените. ЕС може също така да намали лихвите за да може хората да теглят по-лесно кредити с които да живеят и така да се подобри благосъстоянието на народа. ЕС може да сложи тава на цените, по подобие на тавана на цената на газа. Варианти много, действия трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
mvr0306
преди 1 година
Работата не е добре. Играем втора серия на филма. Първата беше "Ковид", втората е "Русия-Украйна". Да видим коя ще е третата серия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още