IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на китайския БВП през третото тримесечие може да се окаже наполовина на целта

Ако реалността се окаже толкова много под очакванията, може да видим изчезването на друга част от китайската икономическа статистика

17:36 | 22.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Директорът на Националното статистическо бюро на Китай Нин Дзиджъ. Снимка: Bloomberg
Директорът на Националното статистическо бюро на Китай Нин Дзиджъ. Снимка: Bloomberg

Ако бяхте посетили Националното статистическо бюро на Китай в дните след избирането на Си Дзинпин за генерален секретар на Китайската комунистическа партия през 2012 г., щяхте да намерите изобилие от икономически данни, пише колумнистът на Financial Times Джон Бърн-Мърдок.

То, например, публикуваше броя на хората, заети в сектора на оборудването за увеселителни площадки на открито, износът на природен газ от Гуангдонг към други провинции, балансът на електроенергията на Вътрешна Монголия. Каквото и да се сетите, щяхте да го намерите.

Но само една година по-късно данните от примера и хиляди други вече не бяха актуализирани. А към 2016 г. повече от половината от всички показатели, публикувани от националните и общинските статистически бюра, бяха тихомълком прекратени. Изчезването им бе наистина забележително.

На този фон, скорошното решение да се отложи за неопределено време публикуването на водещите икономически показатели за третото тримесечие, включително брутният вътрешен продукт, не изглежда толкова изненадващо: то продължава тенденцията към статистическа непрозрачност, докато Китай преминава от устойчив висок растеж към по-скромни числа. Затъмнението е само един от многото сигнали, че каквото и число да се появи най-накрая, е малко вероятно то да е високо - и може да се третира със скептицизъм.

Освен факта, че човек обикновено не крие доказателства за добро представяне, много от по-детайлните прекратени серии от данни бяха използвани преди това от анализаторите, за да преценяват водещите индикатори на Китай, като често откриваха, че данните за БВП надценяват представянето. Остават ни все по-неконвенционални индикатори за измерване на текущото икономическото представяне на Китай. Работата не е добре.

В удивително скорошно изследване Луис Мартинес, икономист от Чикагския университет, използва данни за интензитета на нощната светлина от сателитни изображения, за да покаже, че растежът на китайския БВП през последните 20 години може да е бил с около една трета по-бавен от докладвания всяка година, оставяйки икономиката му значително по-малка от американската, вместо малко по-голяма.

Що се отнася до показателите в реално време, с които свикнахме по време на пандемията, като използването на обществения транспорт, задръстванията по пътищата и обема на полетите, те дават обяснение за непубликуването на данните за БВП на Китай. Тъй като почти всеки пети от хората на възраст над 80 години там все още не е ваксиниран, в сравнение със само около 7 процента в САЩ и почти нула в Обединеното кралство, стратегията на Китай за нулев Covid оказва устойчив натиск за намаляване на БВП. Докато в началото на 2021 г. страната бе по-близо до нивата на активност отпреди пандемията, отколкото всяка друга държава, Китай сега е сред изоставащите, работейки с около една трета по-ниско от нормалния си капацитет.

Въз основа на връзката между предишни, публикувани данни за БВП на Китай и такива, събрани от Economist, клонът на Федералния резерв в Ню Йорк и сайта за проследяване на полети Airportia, растежът на Китай през третото тримесечие ще бъде около 3%, сочат изчисленията на Джон Бърн-Мърдок, което е значително по-малко от целта от 5,5% и в долния край на последните прогнози. Приложете сателитната корекция на Мартинес за преувеличение (в консервативен вариант от 10% - бел. прев.) и ще получите ръст от 2,7% - само половината от целта.

Ако реалността се окаже толкова много под очакванията, може да видим изчезването на друга част от китайската икономическа статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 22.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още