IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в руските фабрики записа втория си най-бърз ръст от август 2020 г. насам

Заетостта в производствения сектор нарасна най-много от над 21 години

11:39 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg News
Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg News

Вътрешното търсене в Русия компенсира спада в износа на страната и подпомогна ръста на производството през декември, показаха данните от частно проучване, коeто доведе до най-бързия месечен ръст в заетостта в сектора от над 21 години, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global се свива леко от 53,2 пункта през ноември до 53 пункта през декември, задържайки се над границата от 50 пункта, разделяща повишение от понижение. Резултатът през ноември бе най-високият от януари 2017 г. насам.

„По-високите нива на производство са свързани с още един месечен ръст в новите поръчки и с придобиването на нови клиенти“, обясняват от S&P Global. „Темпът на растеж на производството се е забавил от скорошния връх през ноември, но това е бил вторият най-бърз темп от август 2020 г. насам“, посочват още.

Заетостта се покачва с най-бързия си темп от септември 2001 г.

Спадът в новите поръчки за износ обаче натежа на общия ръст на продажбите, посочват съставителите на проучването, приписвайки спада в търсенето от чуждестранни клиенти на санкциите срещу Москва вследствие войната в Украйна.

Санкциите на запада и масовото напускане на големи корпорации на страната доведоха до забавяне в логистиката и до недостиг на материали тази година.

„Времето за доставка на доставчиците в руските производствени фирми продължи да се удължава през декември, когато представянето на доставчиците отново се влоши“, посочват от S&P Global.

Секторът загуби инерция през октомври, след като руският държавен глава Владимир Путин обяви „частична мобилизация“, в която около 300 хил. души – основно млади работещи мъже – бяха записани за военните действия в Украйна.

Оттогава обаче секторът демонстрира устойчивост, като очакванията за продукцията през декември се покачват до второто си най-високо ниво от март 2019 г., подсилени от надеждите за по-голямо търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още