IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в Китай се е увеличила с най-бавния си темп от година

Потребителите са останали предпазливи въпреки премахването на строгия пандемичен контрол в края на 2022 г.

10:22 | 09.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Годишната потребителска инфлация в Китай се е увеличила с най-бавния си темп от година през февруари, след като потребителите са останали предпазливи въпреки премахването на строгия пандемичен контрол в края на 2022 г., съобщава Ройтерс.

В комбинация с продължителната дефлация при производителите, за която също бяха изнесени данни в четвъртък, данните показват, че ценовият натиск не е пречка за още държавни действия в подкрепа на икономическото възстановяване от пандемията с Covid-19, казват анализаторите.

Индексът на потребителските цени през февруари се е повишил с 1,0% на годишна база, което е най-бавният темп на увеличение от февруари 2022 г., заяви Националното статистическо бюро (NBS).

Резултатът е доста под медианната оценка за ръст от 1,9% в анкета на Ройтерс и увеличението от 2,1% през януари.

Правителството цели средно ниво на потребителските цени тази година от около 3% по-високо спрямо 2022 г.

„За паричната политика, която е фокусирана върху консолидирането на икономическото възстановяване и постигането на стабилна възходяща инерция, няма ограничение от нивото на инфлацията, което е в рамките на политическата цел“, коментира Брус Пан, главен икономист за Китай в JLL.

Джъуей Джан, президент на Pinpoint Asset Management, казва, че данните си противоречат с други, които показаха значителна сила на местното търсене.

„Въпреки това слабата потребителска инфлация отваря пространство правителството да въведе повече политики за парично разхлабване“, допълва той.

Икономистите обаче като цяло не очакват големи ходове в паричната политика тази година. Правителството намали изискванията за банкови резерви два пъти миналата година, за да стимулира икономиката.

Юанът отслабна в четвъртък, след като данните за цените съживиха опасенията на инвеститорите за темпа на възстановяване, който е изправен пред предизвикателството от отслабващо външно търсене и местен спад в имотния сектор.

NBS отдаде бавния растеж при потребителските цени на намаляващото търсене след празниците около китайската Нова година. Цените на повечето свежи храни са намалели в резултат на топлото време и обилното предлагане, каза агенцията.

На месечна база индексът на потребителските цени, който е сезонно коригиран, е спаднал с 0,5%, доста под прогнозата за ръст от 0,2%. През януари месечната инфлация бе в размер на 0,8%.

Базисната годишна потребителска инфлация, която изключва волатилни елементи като храни и енергия, е стигнала ниво от 0,6% през февруари спрямо 1,0% през януари.

Дефлацията при производителите се задълбочава и продължава вече пети пореден месец.

Индексът на цените на производителите през февруари е намалял с 1,4% на годишна база, до голяма степен заради по-ниските разходи за суровини. За сравнение, медианните очаквания бяха за спад от 1,3% в анкета на Ройтерс, а през януари годишното свиване бе от 0,8%.

От октомври насам цените на производителите намаляват стабилно на годишна база.

Представянето на икономиката бе едно от най-слабите от десетилетия миналата година, притисната от три години на пандемичен контрол, спад в имотния сектор и репресии върху частните компании.

За да засили растежа, правителството планира да се придържа към обичайните си инструменти с разходи за инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още