IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ерозира бизнес моделът на Швейцария? 

Дискретност и сигурност - това са обещанията към инвеститорите от цял свят. Но банковата криза и войната в Украйна нарушават този бизнес модел

11:39 | 27.03.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

За UBS работят повече от 72 хил. души по целия свят, а за Credit Suisse - все още 50 хил. Според статия на Financial Times до една трета от общо над 120 хил. работни места може да бъдат закрити, много от тях в инвестиционното банкиране и на родния швейцарски пазар. Асоциацията на банковите служители изрази „шок" след продажбата на Credit Suisse и призовава UBS да прояви сдържаност при съкращаването на персонала. Бургхоф също е убеден: „Служителите са изправени пред трудни времена“. 

Самият размер на UBS, чийто баланс възлиза на над 1,5 трилиона долара, може да се превърне в проблем за Швейцария в дългосрочен план. Дори ръководителят на SNB Томас Йордан потвърждава това: „UBS ще бъде много голяма банка и въпросите за конкуренцията ще станат актуални в Швейцария в бъдеще“. 

Професорът по финанси Брис обаче призовава Швейцария да действа бързо: „Монополите винаги са лоши за клиента“. Той казва, че Credit Suisse е особено силна в кредитирането на малки и средни предприятия. „Ако те загубят достъп до кредити или капитал, това ще има много негативно въздействие върху швейцарската икономика", предупреждава финансистът. Дори търговията със суровини, друга многомилиардна индустрия в Швейцария, се притеснява за дългосрочния достъп до капитал.

Концерни като Glencore, Vitol или Gunvor реализираха рекордни печалби през миналата година. Но за да осъществяват печелившия си бизнес, Credit Suisse и UBS им предоставяха необходимите кредитни линии.

Малко вероятно е най-големите играчи да загубят достъпа си до капитал, каза Гийом Вермерш, финансов директор на търговската къща Mercuria по време браншовата конференция FT Commodities Summit. „Повече се притеснявам за по-малките нишови търговци или за средните компании в Швейцария като цяло, които обикновено разчитат на тези две банки“. 

Примерът показва още веднъж, че финансовият сектор все още е важен стълб на швейцарската икономика. По данни на Швейцарската централна банка UBS и Credit Suisse заедно притежават активи, възлизащи на до 140% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Според проучване на Boston Consulting Group (BCG) алпийската република все още е най-важният финансов център в света за трансгранично управление на богатството. Според проучването чужденците са депозирали 2,5 трилиона долара в Швейцария.

Но още през 2026 г. Швейцария може да загуби статута си на най-важното убежище за офшорни активи в полза на Хонконг, очакват експертите на BCG. Проучването е публикувано преди драмата около Credit Suisse. Професорът по финанси Брис от IMD Lausanne очаква, че прибързаното спешно сливане, чрез което акционерите и кредиторите на някои облигации загубиха милиарди, вероятно ще засили тенденцията.

По-специално, непрозрачните преговори относно условията на сделката предизвикват недоверие. „Преплитането на централната банка, финансовия надзор, политиците и банките се възприема от другите страни като крони капитализъм", казва Брис. Той уточнява: „Това, разбира се, не е така, но клиентите и акционерите остават с такова впечатление, например в арабските страни или в Азия. И именно там са основните щети“. 

Към това се добавя и следното: в тези региони богатите хора следят внимателно какво се случва с богатството на руснаците, скрито в Швейцария. По данни на Асоциацията на швейцарските банкери около 200 млрд. швейцарски франка са скрити в швейцарски сметки от хора с руски паспорти. Тъй като руските банки са изключени от глобалната платежна система Swift, руските граждани срещат трудности при прехвърлянето на активите си обратно в родината си.

Имущество, принадлежащо на санкционирани олигарси на стойност над 7,5 млрд. швейцарски франка, е замразено от Швейцария. Хора като милиардера Андрей Мелниченко, мажоритарен акционер на производителя на торове „Еврохим" и на компанията за въглища и електроенергия „СУЕК", които дори имат основно жилище в Швейцария, вече не могат да влизат в луксозните си вили в Сен Мориц и на други места.

В същото време Швейцария е изправена пред обвинения, че отговорният Държавен секретариат по икономическите въпроси (Seco) не прави достатъчно, за да проследи активите на олигарсите. Посланикът на САЩ в Швейцария Скот Милър наскоро се изрази не толкова дипломатично в интервю за Neue Zürcher Zeitung: „Швейцария може да блокира още 50 до 100 млрд. евро". Той едва ли е скрил искането си за по-голяма ангажираност от страна на Берн: „Санкциите са толкова силни, колкото е силна политическата воля зад тях“. 

Отминалите велики моменти на дипломацията

Сигурността на чуждестранните активи обаче не е единствената основна компетентност на Швейцария, за която напоследък се появиха съмнения. Подобно е положението и с дипломацията. Засега неутрална Швейцария преживява последния си велик момент на 16 юни 2021 г. Доверието на самите швейцарски е също накърнено. Снимка: Bloomberg Доверието на самите швейцарски е също накърнено. Снимка: Bloomberg

Тогавашният президент на Конфедерацията Ги Пармелен прие президента на САЩ Джо Байдън и държавния глава на Русия Владимир Путин в Женева, швейцарската столица на ООН. Правителството на конфедерацията описа Пармелен като „строител на мостове" между съперниците от Москва и Вашингтон. Гордостта беше недвусмислена.

Но след началото на руската война срещу Украйна през февруари 2022 г. е ясно, че ако Швейцария някога е успяла да изгради политически мостове между Вашингтон и Москва, те отдавна са разрушени. А вековният неутралитет на страната, който ѝ донесе и домакинството на срещата на върха между Путин и Байдън, все повече се превръща в бреме.

Последна актуализация: 11:48 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
corner
преди 1 година
До: zelka007 Там където бяха 1 вече са треторазрядни . А мислиш , че индустрията им е по- добре от банковия сектор ли . Даже и акъла им е толкоз , щом се провалят с фундамента .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
швейцарците имат много добре развита индустриална база - sika , lonza , abb , stmicroelectronics . хранителновукова промишленост - nestle , lind . фармация - roshe , novartis ... луксозна промишленост , туризъм , строителен сектор ... да не ги мислим казвам ... м/у другото целият ЕС е така , за ужаст! на копейкопоклонниците , които мислят че да се рови земята и да се продава на някой изровеното е индустрия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 17
khao
преди 1 година
До: Tikva007 само малллоумна копейка като теб може да изкара една позитивна новина като лоша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 15
khao
преди 1 година
До: Tikva007 не спираш да ме изненадваш колко си тъъъп! Сега тръгнал да реве на швейцарския гроб, ама знаеш ли колко ни пука за тая държава в която всички крадци на едро, диктатори и другипрестъпници си криеха капитала и държавата която се използваше за фиктивни сделки за да крадат (законно) данъци... Сега вече Лукойл нефтохим няма да може да си осчетоводява печалбата там и ще плащат най после данъци у нас.. и още хиляди подобни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
*Репутацията на Швейцария като политически стабилна и надеждна страна пострада", казва пред Handelsblatt Артуро Брис, професор по финанси в Международния институт за развитие на управлението (IMD) в Лозана. Швейцария вече никога няма да бъде същата страна, допълва той.* - Няма вечно щастие. Швейцарското зависи от неучастието в комунистическия хардакуш ЕС, където управляват клоуни и политически камикадзета, за които парите идват от ЕЦБ и живеят без ментална връзка с икономика и бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
sssaaa
преди 1 година
Единственият проблем на Швейцария е че премахна Банковата тайна на клиентите си, с което много "незнайни" клиенти си изтеглиха хартийките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още