IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеръми Хънт подкрепя сценарий с рецесия, ако това ще охлади британската инфлация

За да има икономически просперитет, АЦБ трябва да бъде подкрепена във взимането на трудни решения, изтъква британският финансов министър

14:37 | 26.05.23 г.
Британският министър на финансите Джереми Хънт. Снимка: Bloomberg L.P.
Британският министър на финансите Джереми Хънт. Снимка: Bloomberg L.P.

Британският министър на финансите Джеръми Хънт подкрепя покачването на лихвите в битката с инфлацията дори ако това тласне Обединеното кралство към рецесия, съобщава Bloomberg.

На въпроса дали се чувства комфортно с възможността Английската централна банка (АЦБ) да предизвика рецесия в борбата си срещу упорито нажежената инфлация, Хънт заяви пред Sky News: „Да, защото в крайна сметка инфлацията е източник на нестабилност“.

„Ако искаме да имаме просперитет, да расте икономиката, да намалим риска от рецесия, трябва да подкрепим АЦБ в трудните решения, които вземат“, подчерта Хънт. „Това не е компромис между справяне с инфлацията и рецесията, в крайна сметка единственият път към устойчив растеж е да се забави инфлацията“, добавя министърът.

Въпреки че индексът на потребителските цени се повиши с едноцифрено число през април, инфлацията остава по-ускорена от очакваното. Годишната инфлация на цените на храните и напитките – която скочи до най-високия си темп от 1977 г. през март – се е охладила незначително през април до 19,1% от 19,2%.

Тези данни подкрепят залозите на инвеститори и вижданията на икономисти за допълнителни повишения на лихвите от страна на АЦБ.

Хънт каза пред Sky, че „няма нищо автоматично в намаляването на инфлацията“, като посочи, че това е „сериозна задача“, но тя ще бъде изпълнена.

Премиерът Риши Сунак обеща през януари да охлади значително инфлацията. Въпреки че ценовият ръст се облекчава, кризата с разходите за живот продължава, като цените на хранителните стоки скочиха с 19%, а сметките към мобилните оператори се покачиха със 7,9%.

По-рано този месец АЦБ повиши основната си лихва по кредитите до най-високото ѝ ниво от 2008 г. насам, заявявайки, че може да са необходими допълнителни увеличения, ако инфлационният натиск се задържи.

Служителите на АЦБ, водени от гуверньора Андрю Бейли, направиха най-голямата възходяща корекция на прогнозите за икономически растеж, откакто ведомството получи независимост през 1997 г., загърбвайки сценария за рецесия и заменяйки го с разширяване на реалната икономика с 2,25% повече до средата на 2026 г., отколкото показваха първоначалните прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още