IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната инфлация в Норвегия е достигнала нов рекорд и вдига залозите за лихвите

Кроната отслабва все повече, а високите цени засилват риска от нови лихвени увеличения

15:18 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базисната инфлация в Норвегия неочаквано се е забързала с рекорден темп през миналия месец, затвърждавайки очакванията, че централната банка ще продължи да увеличава лихвите и след лятото, съобщи Bloomberg.

Показателят за базисната инфлация се е повишил до 6,7% през май спрямо миналата година. За сравнение, медианната прогноза в анкета сред икономисти на Bloomberg бе за ниво от 6,3%, а централната банка очакваше показателят да достигне 6%. Общата инфлация също се е ускорила, опровергавайки прогнозите за забавяне.

Данните синтезират предизвикателствата, пред които са изправени норвежките домакинства, притежаващи най-големия дълг в света, и централните банкери, принудени да се справят с по-слабата от очакваното крона, която е и причина за по-високите цени на вноса. Тези факти засилват спекулациите, че Norges Bank - централната банка на страната, ще наложи още лихвени увеличения след очакваното през юни и лихвите от 3,25% ще достигнат 4%, както прогнозират някои икономисти.

“Засилва се рискът Норвежката централна банка да повиши лихвите дори над 4% и възможността за увеличение с 50 базисни пункта на срещата през юни не може да бъде напълно изключена”, твърдят анализаторите от Nordea Дейн Цеков и Киетил Олсен, но допълват, че за момента очакват наполовина по-малко увеличение от 25 базисни пункта през юни.

Прогнозата на инвеститорите сега е за увеличение от още общо 83 базисни пункта на лихвите, включително 30 базисни пункта на срещата през юни, 25 базисни пункта през август и 22 пункта през септември, отбелязва Франк Джулъм, икономист в Danske Bank.

Кроната се покачва с 1,13% до 11,61281 крони за 1 евро към 14:34 ч. българско време. Въпреки това валутата отбелязва най-големия спад тази година спрямо долара и еврото сред валутите на всички държави членки на Г-10.

Международният валутен фонд (МВФ) заяви в четвъртък, че съществуват възходящи рискове върху инфлацията и призова правителството да се въздържи от захранване на ценовия натиск чрез по-високи бюджетни разходи. Mиналия месец кабинетът, ръководен от Работническата партия, заяви, че щe ускори използването на средствата от държавния инвестиционен фонд (на стойност 1,4 трлн. долара), за да засили икономиката на страната с 0,4 процентни пункта.

Повишенията на цените през изминалите 12 месеца са предизвикани основно от разходите за самолетни билети, храна и подслон, въпреки че цените на вносните стоки също се увеличават, за което допринася и слабата норвежка крона, твърдят от статистическата служба. По-рано в петък от службата споделиха новите си прогнози, които показват, че основната инфлация ще достигне до 6% за годината спрямо по-ряно очакваните 5,4%. Очаква се основният лихвен процент да достигне връх от 3,75%.

“Предвид мащаба на това изненадващо ускорение на инфлацията изглежда справедливо пазарите да очакват увеличението на лихвите с 25 базисни пункта да се случи сега”, споделя Кристофер Киер Ломхолт, главен анализатор в Danske Bank. „Все още си мислим, че увеличение от 50 базисни пункта е прекалено високо предвид факта, че очакванията са по-стабилни“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още