IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френското правителство цели да спести 10 млрд. евро, за да свие бюджетния дефицит

Първата стъпка ще бъде отмяна на енергийната подкрепа за бизнеса и домакинствата

22:37 | 19.06.23 г.
Френският премиер Елизабет Борн. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Френският премиер Елизабет Борн. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Френското правителство съобщи, че е направило икономии за поне 10 млрд. евро в рамките на усилията за възстановяване на публичните финанси след години на нараснали разходи по време на пандемията от COVID-19 и енергийната криза, предава Bloomberg.

Правителството се прицелва в бюджетен дефицит от 4,9% от брутния вътрешен продукт тази година, който да намалее до 4,4% догодина и под 3% - ограничението според правилата на ЕС, до края на втория мандат на президента Еманюел Макрон през 2027 г.

Франция цели да намали бюджетния дефицит под 3% от БВП. Графика: Bloomberg LP Франция цели да намали бюджетния дефицит под 3% от БВП. Графика: Bloomberg LP

Първата стъпка ще бъде изтегляне на енергийната подкрепа за бизнеса и домакинствата. Защитата за цените на газа ще бъде отменена този месец, а еквивалентна мярка за тока ще бъде премахната в края на 2024 г.

„Нямаме за какво да съжаляваме, но решението ни да защитим французите в огромен мащаб имаше последици за нашия дълг и дефицити“, заяви премиерът Елизабет Борн на конференция за публичните разходи в понеделник. „Сега трябва да консолидираме публичните си финанси, за да гарантираме устойчивостта на дълга“, допълни тя.

Цели за спестявания

За да спести разходи за 10 млрд. евро до 2027 г., финансовият министър Брюно льо Мер заяви, че правителството се фокусира върху здравната система, държавната подкрепа за жилищата и заетостта и данъчните облекчения за изкопаемите горива в някои сектори.

Сред целевите области са:

Разходи за болнични, които струваха на държавата 16 млрд. евро през 2022 г. след повишаването с 10% на служителите, отписани от лекарите, през последните десет години.

Медицински рецепти, които сега възлизат на около 450 евро на година на пациент.

Жилищни заеми при нулева лихва, финансирани от държавата, и данъчни облекчения за инвестиции в жилища под наем

Подкрепа за трудовия пазар, включително стажантски програми и професионално обучение

Ликвидни средства за държавни оператори като университети, екологични агенции и научни институти, които за четири години са нараснали от 35 млрд. евро на 65 млрд. евро

Данъчни облекчения за изкопаеми горива за шосеен транспорт, земеделие и строителство

През последните седмици публичните финанси на Франция са в светлините на прожекторите, след като Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на страната, а Scope Ratings постави негативна перспектива върху оценката си. S&P Global Ratings се въздържа да понижи рейтинга на втората по големина икономика в еврозоната, но запази негативната си перспектива, като посочи завишения държавен дълг и рисковете за спад на икономиката.

Макрон иска да покаже на европейските си съседи, че се справя с дефицитите, а на чуждестранния бизнес – че Франция е привлекателна за инвестиции, въвеждайки реформи като непопулярно повишаване на пенсионната възраст, което влиза в сила по-късно тази година.

„Кои искаме да сме като нация?“, запита Льо Мер. „Искаме ли да сме шампионите по дълг, дефицити и данъци? Или искаме да сме шампионите по инвестиции, иновации и екологичния преход?“.

Льо Мер, който обещава да ускори намаляването на дълга, допълни, че растежът във Франция устоява, но икономическата среда става все по-трудна. Статистическата агенция Insee прогнозира миналата седмица ръст на БВП от 0,6% тази година, под целта на правителството за 1%.

„Не предлагаме строги икономии, нито пожелателно мислене. Предлагаме отговорност“, заяви Льо Мер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още