IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Предупрежденията за ипотечна криза са преувеличени

Повечето британци с ипотечни кредити могат да се справят при настоящите лихвени проценти, изтъква Дейвид Робъртс, бивш председател на Nationwide Building Society

13:08 | 21.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето британци с ипотечни кредити могат да се справят при настоящите лихвени проценти, като предупрежденията за криза в тази връзка са преувеличени, изтъква Дейвид Робъртс, председател на Съвета на директорите на Английската централна банка и бивш председател на Nationwide Building Society, цитиран от Bloomberg.

„Някои от медийните заглавия са малко преувеличени спрямо моята преценка за това, което смятам, че може да се случи“, изтъква Робъртс пред комисия към Камарата на лордовете.

Икономисти и представители на сектора на потребителското финансиране предупредиха за евентуална ипотечна „бомба със закъснител“, която може да избухне в рецесия, тъй като кредитополучателите рефинансират своите заеми при лихви от около 6%.

Мозъчният тръст Resolution Foundation изчислява, че средната ипотека в Обединеното кралство ще струва с 2900 повече на година повече през 2024 г. спрямо днешните нива.

Растящите цени на жилищните заеми бързо се превръщат в ключово бойно поле на политическия дебат. Тъй като се очаква следващите парламентарни избори да се проведат още в началото на 2024 г., опозиционната Лейбъристка партия атакува торите заради скъпите ипотеки, докато членове на Консервативната партия призоваха за данъчни облекчения върху този вид заеми, за да се облекчи тежестта върху домакинствата.

Министърът на финансите Джереми Хънт отхвърли всички призиви за фискална подкрепа, но сигнализира, че ще се срещне с големите кредитори в петък, когато ще ги призове да използват споразуменията за „въздържане“, договорени със Службата за контрол на финансовото поведение (Financial Conduct Authority – FCA) по-рано тази година.

Ключовата лихва по ипотеките премина 6-процентния "праг на болка" във Великобритания. Източник: Bloomberg Ключовата лихва по ипотеките премина 6-процентния "праг на болка" във Великобритания. Източник: Bloomberg

Въпросните споразумения включват „вариации на договора“, които позволяват на банките да удължат ипотечните условия дори след достигане на възрастта за пенсиониране на кредитополучателя и да преминат към сделки само с постоянна лихва. Хънт може дори да призове кредиторите да използват комбинация и от двата механизма.

За да гарантират, че кредитните рейтинги на кредитополучателите не са засегнати, кредиторите могат да прибегнат до въпросните мерки за „въздържане“ преди клиентът да е пропуснал плащане.

Според Робърт трябва да се обърне внимание на факта, че „по-голяма част от кредитополучателите са били подложени на стрес тестове при 6% или 7%, със сигурност 5%“. Той допълва, че условията с фиксиран лихвен процент ще осигурят време на много домакинства да се подготвят.

„Потребителите и фирмите не са глупави. Те са усетили стреса, който се задава. Те са в състояние да предприемат действия по свое собствено усмотрение, за да променят своите модели на разходи или модели на доходи“, посочва още Робъртс пред комисията.

Той добавя, че перспективите са „много различни от финансовата криза, много различни от 1992 г.“, когато правителството за кратко се ангажира с 15% лихвени проценти в неуспешен опит да задържи Обединеното кралство във валутния механизъм на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още