IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кишида е под натиск да увеличи разходите въпреки растящите разходи по дълга

Японският премиер се ангажира да обмисли нови икономически мерки, за да помогне на домакинствата и компаниите да се справят с инфлацията следващия месец

10:55 | 23.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японският премиер Фумио Кишида се изправя пред натиск да увеличи разходите, макар че доходността по облигациите е на 9-годишен връх, а по-ранно политически обещания тестват способността му да подсигури допълнително финансиране за най-задлъжнялата развита икономика в света, предава Bloomberg.

Кишида се отказа от предишната си позиция във вторник, зачерквайки плановете в края на септември да спре субсидии, които ограничават цените на горивата. Освен това той се ангажира да обмисли нови икономически мерки, за да помогне на домакинствата и компаниите да се справят с инфлацията следващия месец.

Ниският му рейтинг на одобрение и тенденцията на Япония да съставя допълнителен бюджет в края на всяка година вероятно поне отчасти стоят като мотиви зад хода. Последният опит на Кишида да харчи повече се случва и докато икономистите актуализират очакванията си за годишния растеж тази година, поставяйки под въпрос необходимостта от допълнителни стимули.

Кишида обяви намеренията си часове след като доходността по 10-годишните японски държавни облигации удариха най-високото си ниво от 2014 г., оказвайки по-голям натиск върху вече значителното бреме на плащанията по дълга на страната. Министерство на финансите планира да направи опит за повишаване на предполагаемия лихвен процент за разходите за обслужване на дълга до най-високото ниво от години в бюджета за следващата година, посочват запознати източници.

Ходът се предприема и на фона на продължителни разговори за това как да се финансират знаковите инициативи на Кишида за увеличаване на подкрепата за национална отбрана и грижи за деца. Въпреки това за министър-председателя може да се окаже трудно да устои на изкушението да увеличи разходите, като анализаторите казват, че той все пак може да свика парламентарни избори до края на годината.

Докато Кишида намира път през огромния натиск, някои икономисти казват, че подновеното намерение на премиера да се бори с разходите за енергия може да постави Японската централна банка в неудобно положение. Слабата йена – отчасти стимулирана от продължаващата хлабава парична политика на централната банка – е ключова причина за по-високите разходи за внос, включително енергия.

След като йената отслабна до нива, които накараха правителството да се намеси на пазарите миналата година, Кишида се срещна с управителя на Японската централна банка (ЯЦБ) Казуо Уеда във вторник. Уеда каза, че не са обсъждали валутните курсове, но много участници на пазара спекулират, че това е една от темите, засегнати на срещата.

Кишида призова и за обсъждане на по-широк пакет от стимули следващия месец. Според твърдения правителството планира да подпомогне растящите индустрии като полупроводниците и да насърчи компаниите да повишават заплатите, посочва вестник Yomiuri. В статията се казва, че правителството обмисля и продължаване на субсидиите за намаляване на сметките за електричество и градски газ след октомври.

Правителството упорито твърди, че Япония все още се стреми да балансира бюджета си извън разходите за обслужване на дълга през фискалната година, започваща през април 2025 г., омаловажавайки притесненията относно нарастващите разходи.

Въпреки че агенциите за кредитен рейтинг казват, че следят отблизо ЯЦБ, когато определят рейтинга на страната, засега има малко индикации за предстояща промяна в техните оценки.

Ким Енг Тан, основен кредитен анализатор за Япония в S&P Global Ratings, каза във вторник, че докато процесът на нормализиране на политиката от ЯЦБ не създава големи проблеми за финансовите пазари и икономиката, няма да има съществено въздействие върху рейтинга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още