IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската инфлация е спраля да се забавя през август

Според хармонизирания индекс на потребителските цени инфлацията в Швейцария е била на ниво от 1,9% през август

12:55 | 01.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Швейцария е спряла да се забавя през август, предлагайки на централните банкери окончателната картина на ценовия натиск в страната, преди да вземат тримесечното си решение дали да повишат лихвите, или да ги оставят на същото равнище, пише Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 1,6% през август спрямо година по-рано и са останали на същото равнище спрямо юли, сочат данни на статистическата агенция на Швейцария. Резултатът не съответства на медианната оценка на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, която сочеше спад.

Швейцарската инфлация остава под 2% отново. Графика: Bloomberg Швейцарската инфлация остава под 2% отново. Графика: Bloomberg

Базисната инфлация, която изключва волатилните елементи като енергията, обаче се е забавила до 1,5% от 1,7%.

Швейцарската инфлация е най-слабата сред тези на останалите развити икономики. Данните за еврозоната в четвъртък показаха, че ръстът на цените се е задържал над 5%, а в съседните на Швейцария страни Германия и Австрия инфлацията се оказа доста по-висока.

От три месеца насам базисният показател на инфлацията е под целевия диапазон от 2%, определен от Швейцарската централна банка. Представителите на регулатора ще трябва да решат на срещата си на 21 септември дали има необходимост от ново увеличение на лихвите, за да овладеят допълнително инфлационния натиск.

Президентът Томас Джордан заяви през юли, че „най-вероятно“ ще е необходимо допълнително затягане на паричната политика. Оттогава прогнозите се смекчиха и сега икономистите прогнозират, че инфлацията ще се върне в рамките на целта до 2025 г., въпреки че се очакват ръст при цените на наемите и електроенергията.

Въпреки, че резултатите от проучване на Bloomberg все още сочат повишение с 25 базисни пункта през септември, пазарите залагат, че има по-малко от 50% шанс за ново увеличение на лихвите.

Тъй като никой от централните банкери, отговорни за паричната политика, не е излизал с публично изявление от началото на юли насам, икономистите няма на какво друго да се опрат при прогнозите си за решението освен на хипотези.

Ветеранът сред наблюдателите на SNB Максим Ботерон коментира в интервю, че вероятността за допълнително затягане е намаляла напоследък, заради сравнително голямата разлика в лихвите на Швейцария и  Европейската централна банка, която също е предпоставка за подобен ход от страна на централните банкери.

Измерена с хармонизирания индекс на потребителските цени на Европейския съюз (ХИПЦ) инфлацията в Швейцария е била на ниво от 1,9% през август, над два пъти по-ниска от тази на заобикалящата я еврозона. Тази голяма разлика се запази по време на скорошното ускорение на инфлацията, което се наблюдава по цял свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още