IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеръми Хънт: Британското правителство взима правилните решения

До края на годината инфлацията може да следе до 5%, уверен е финансовият министър

16:56 | 03.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британското правителство взима правилните решения за дългосрочната перспектива на британската икономика, смята финансовият министър Джеръми Хънт, цитиран от Bloomberg. Той поясни, че правителството ще спази обещанията си за намаляване на половина на рекордната инфлация и намекна, че все още има възможност да бъдат намалени данъците, но тогава разходите ще могат да бъдат покривани само от ръста на икономиката и по-ефективната работа на институциите.

Пред ВВС Хънт коментира още, че преди дни статистиката ревизира икономическия растеж през 2021 година до 8,7%, спрямо 7,6% в предишните отчети. Това означава, че Великобритания е отчела по-бързо възстановяване от пандемията от коронавируса спрямо Франция, Италия или Япония.

Растящите цени след коронавируса и войната в Украйна обаче доведоха до невиждана във Великобритания инфлация от 11,1% през миналата година, пише Bloomberg. Агенцията припомня, че едно от обещанията на премиера Риши Сунак беше да намали до 5% инфлацията в края на 2023 година.

В момента инфлацията в страната се успокои до 6,8% и според Хънт все още има шанс да бъдат постигнати и обещанията на премиера. В своят доклад от Английската централна банка съобщиха, че инфлацията все още е твърде висока - дори и да падне до нивото от 5%, това все още е съществено над целта от 2 на сто годишна инфлация.

Джеръми Хънт коментира и новината за затворени 100 училища през миналата седмица заради рушащи се сгради. В момента тече проверка и други публични сгради, включително и болници също могат да се окажат засегнати от проблема, пише още Bloomberg.

"Ще похарчим колкото е необходимо, за да смесигурни, че децата са на сигурно място в училищата", допълни още той и допълни, че няма да бъдат поемани никакви рискове, свързани с безопасността на учениците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 03.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още