IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в сектора на услугите в Китай се разширява по-бавно през август

Резултатът в проучването на Caixin и S&P Global е най-слабият от декември насам

13:15 | 05.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Частно проучване на китайския сектор на услугите показва, че активността е нараснала с най-бавния си темп през август от началото на годината, тъй като мрачните прогнози за икономиката и непрекъснатите сътресения в сектора на недвижимите имоти карат хората да се въздържат от разходи, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите на Caixin е спаднал до 51,8 пункта през август от 54,1 пункта през юли, коментират от Caixin и S&P Global в изявление от вторник. Въпреки че резултатът остава над границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада, това беше най-слабият такъв от декември насам.

Активността в сектора на услугите в Китай се разширява по-слабо през август. Графика: Bloomberg Активността в сектора на услугите в Китай се разширява по-слабо през август. Графика: Bloomberg

Понижението се дължи главно на по-слабото увеличение на общия обем на новите поръчки, като новият бизнес от чужбина е намалял за първи път тази година, пише в изявление, придружаващо проучването. Проучването обхваща и услугите в сектора на недвижими имоти, сектор, който изпитва едни от най-големите затруднения тази година.

„Възстановяването на китайския сектор на услугите, или дори на потреблението, продължава, но не е толкова силно, колкото хората очакваха“, коментира Лари Ху, ръководител на икономистите за Китай в Macquarie Group Ltd. „Хората нямат особено оптимистични нагласи за бъдещите си доходи заради проблемите, пред които е изправена икономиката и затова са склонни да спестяват повече“, допълва той.

Данните бяха публикувани, след като миналата седмица официалната статистика за PMI показа, че активността в сектора на услугите значително е спаднала през август – стойността на подиндекса от 50,5 пункта е най-ниската такава от декември насам. Проучването на Caixin се фокусира върху по-малки фирми в сравнение с официалния индекс на мениджърите по поръчките, при който и извадката е по-голяма.

Слабостта както на официалното проучване за индекса на мениджърите по поръчките, така и на частното такова в сектора на услугите се дължи „вероятно“ на „комбинацията от отслабващия ефект на отварянето след пандемията, затруднения пазар на имоти и слабото външно търсене“, твърдят икономисти от Goldman Sachs Group Inc.

„Възстановяването на сектора на услугите след отварянето след пандемията вече е към своя край“, коментира Мишел Лам, икономист за Китай в Societe Generale SA. Тя добави, че на този етап не е „сериозно разтревожена“ на този етап, като се имат предвид други положителни показатели за възстановяването на сектора на потребителските услуги – например пътуванията в рамките на страната и продажбите на билети за кино.

Един от най-важните въпроси е дали последните мерки за сектора на недвижимите имоти, на който се дължат в голяма степен влошените настроения и по-слабата активност тази година, ще бъдат достатъчни, за да подобрят настроенията заяви Лам.

Въпреки че възстановяването остава несигурно, последните проучвания отчитат известно подобрение при фабриките. Това породи предпазлив оптимизъм, че правителствените стимули за подкрепа на фабричния сектор се утвърждават и помагат на тези фирми да намерят дъното на спада си.

По-дългосрочните перспективи остават напрегнати заради отслабващото довери. В нов доклад, публикуван тази седмица, Bloomberg Economics установи, че Китай може никога да не изпревари САЩ и да се превърне в най-голямата икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още