IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителността на труда у нас се увеличава с 1,7% през второто тримесечие за година

Заетите лица в икономиката от април до юни са над 3,561 милиона, а общият брой отработени часове – над 1,426 милиарда, показват предварителните данни на НСИ

15:05 | 07.09.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Производителността на труда в България за периода април-юни забързва отново темпа си и се увеличава с 1,7% на годишна база, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за реалното увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на един зает.

За сравнение, през първото тримесечие на тази година производителността на труда се увеличи реално едва с 0,3% на годишна база. БВП на един зает в икономиката се повиши с 3,3% в периода януари-март 2022 г., през второто тримесечие на миналата година – с 2,6%, а през третото и четвъртото тримесечие ръстът беше с по 1,7% в сравнение с година по-рано.

След като през 2020 г. пандемията рязко сви производителността на труда в България под влияние на пандемичните ограничения, тенденцията се обърна в началото на 2021 г., а през миналата година, на фона на политическата и икономическа криза, отново последва забавяне на ръста.

По данни на НСИ заетите лица в икономиката през второто тримесечие са над 3,561 милиона, а общият брой отработени часове е над 1,426 милиарда.

Структурата на заетостта по икономически сектори на годишна база показва увеличение на относителния дял в сектора на услугите и намаление на относителния дял в индустрията и в аграрния сектор.

Структура на заетите лица по икономически дейности през вторите тримесечия на 2022  и 2023 година

Източник: НСИ Източник: НСИ

На едно заето лице се падат 11,880 хил. лева от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 29,7 лв. БВП за един отработен час.

В НСИ отчитат, че брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през второто тримесечие на годината се увеличава реално с 2,1% в сравнение с второто тримесечие на 2022 г., а БДС за един отработен човекочас расте реално с 2%.

Според предварителните данни за второто тримесечие на 2023 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 12,906 хил. лева на брутна добавена стойност средно на един зает и 31,7 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 10,359 хил. лева БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 25,8 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – 2,920 хил. лева БДС на един зает и 7,6 лв. за един отработен човекочас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още