IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Швейцария обръща курса – потребителските цени растат през септември

Общата инфлация в страната се е ускорила до 1,7%, базисната обаче се е забавила до 1,3% през септември

12:01 | 03.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Швейцария се е ускорила през септември, променяйки посоката на движението си. Това вероятно ще даде началото на очаквано повишение на цените, което вероятно ще продължи до 2024 г., пише Bloomberg.

Потребителските цени са се увеличили с 1,7% през септември спрямо същия месец, година по-рано, съобщи швейцарската статистическа агенция във вторник. За сравнение, инфлацията в Швейцария бе на ниво от 1,6% през август. Ускорението обаче не е толкова силно, колкото прогнозираха икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, и чиято медианна оценка беше за ниво от 1,8%.

Инфлацията в Швейцария се ускорява, но остава под целта от 2%. Графика: Bloomberg Инфлацията в Швейцария се ускорява, но остава под целта от 2%. Графика: Bloomberg

Забързването се дължи основно на цените на курсове за посещение през свободното време, горивата и мазута, а също и на по-високите цени на дрехите и обувките. Базисната инфлация, която изключва волатилните елементи като енергоизточниците, се е забавила до 1,3% през септември от 1,5% през август.

След като инфлацията се забави през лятото, Швейцарската централна банка и повечето икономисти прогнозираха засилване на ценовия натиск през следващите месеци, като очакват индексът на потребителските цени отново да достигне или дори да надхвърли целта за инфлацията от 2% на Швейцарската централна банка.

Въпреки че централната банка значително повиши разходите по заемите от миналата година насам, по-високите разходи за електроенергия, наем и обществен транспорт, заедно с увеличението на данъка върху добавената стойност, все още допринасят за ускорението на инфлацията. Отделно от това цените на електроенергията се очаква да се повишат средно с 18% през януари.

Икономистите очакват инфлацията да достигне пиковата си стойност от 2% през четвъртото тримесечие тази година, а централните банкери очакват тя да се забърза до 2,2% в средата на 2024 г. След като направи изненадваща пауза в затягането на паричната си политика миналия месец, Швейцарската централна банка може и да реши да повиши лихите допълнително през декември.

Въпреки това ръстът на потребителските цени в Швейцария остава един от най-слабите сред всички развити икономики, което показва как силната швейцарска валута е предпазила страната от опустошителна инфлация, каквато се наблюдава в други страни.

Данните от еврозоната миналата седмица отчетоха ръст на цените от над 4%, докато инфлацията в Швейцария, измерена с хармонизирания индекс на потребителските цени на Европейския съюз (ХИПЦ), е била на ниво от 2% през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още