IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка изненада с пауза в паричната си политика

Тя обаче остави възможността за още повишения на основните лихви отворена

12:48 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Robert Hradil/Getty Images
Снимка: Robert Hradil/Getty Images

Швейцарската централна банка (SNB) навлезе в режим на изчакване в четвъртък след изненадващо решение да наложи пауза в текущия цикъл по затягане на паричната политика, съобщава Ройтерс.

SNB запази основните си лихви без промяна на ниво от 1,75%, отбелязвайки, че инфлацията се е забавила в Швейцария, но и че не може да бъде изключено по-нататъшно затягане.

Решението бележи първия път, в който централната банка не повишава лихвите от март 2022 г. насам и се противопоставя на очакванията в анкета на Ройтерс, която прогнозираше увеличение от 25 базисни пункта.

Паузата се случва, след като инфлацията в Швейцария се забави до 1,6% през август – същото нито като през юли, което е и в рамките на целта на SNB за увеличение в рамките на 0-2%.

„Ситуацията ни позволява да изчакаме засега и да прегледаме на следващата си среща по паричната политика дали мерките, които сме предприели досега са достатъчни, за да поддържаме устойчиво инфлацията в рамките на диапазона за ценова стабилност“, каза председателят на централна банка Томас Йордан пред репортери.

Въпреки това Йордан запази перспективата отворена за нови повишения.

„Няма да се поколебаем да затегнем допълнително паричната си политика, ако това е необходимо, за да поддържаме инфлацията устойчиво под 2%“, каза той.

SNB се отдалечи от политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ), която повиши основната си лихва до рекордните 4% миналата седмица, макар че в сряда Федералният резерв избра също да наложи пауза. Днес решение по паричната политика ще вземе и Английската централна банка.

В Швейцария пет последователни увеличения на лихвите от общо 250 базисни пункта помогнаха инфлацията да се забави от върха ѝ от 3,5% миналата година и да я запази в рамките на целевите 0-2% за последните три месеца.

„Значителното затягане на паричната политика през последните тримесечия се противопоставя на останалия инфлационен натиска“, заяви централната банка в съобщение.

Карстен Юниус, икономист в J.Safra Sarasin, заяви, че решението показва независимостта на SNB от ЕЦБ и други централни банки.

„Тя остави основната си лихва без промяна, тъй като инфлационният натиск отслабва, швейцарският франк поевтинява, а икономиката показва признаци на забавяне“, казва той.

„Приветстваме комуникацията на SNB, която показва, че е възможно ново повишение на лихвите“, добавя той.

SNB запази прогнозата си за инфлацията от 2,2% за 2023 и 2024 г., но понижи очакванията си за 2025 г. до 1,9% от 2,1% през юни.

Централната банка запази и прогнозата си за икономически растеж от около 1% тази година.

В сряда правителството заяви, че очаква икономиката на страната да се разшири с 1,3% през 2023 г. и с 1,2% през 2024 г. Прогнозите му са инфлацията в Швейцария да бъде 2,2% тази година и 1,9% през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още