IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Швейцария е останала в застой през пролетта

Брутният вътрешен продукт не е отбелязал никакъв ръст през второто тримесечие

14:34 | 04.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Швейцария е стагнирала през второто тримесечие, тъй като нейният фабричен сектор e бил засегнат от намаляващото търсене в световен мащаб, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП), коригиран спрямо големи спортни събития в страната, е останал на същото равнище през трите месеца от април до юни, след като нарасна с 0,9% в началото на годината, показват данни, публикувани в понеделник. Медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст от 0,1%.

„Предизвикателната международна обстановка натежава върху чувствителните към циклични промени индустриални сектори като машиностроенето и металостроенето“, каза Държавният секретариат по икономическите въпроси на Швейцария. „Това се отрази и на износа на стоки, при който е отчетен мащабен спад“.

Разходите на домакинствата подпомогнаха икономиката, както и, в по-малка степен, държавните разходи. Търговията също допринесе за растежа с по-високите продажби на услуги в чужбина.

Данните сочат за отслабващата стабилност на швейцарската икономика спрямо проблемите, които измъчват най-големия ѝ търговски партньор – Германия, във време, когато слабостта на Китай оказва влияние върху промишлените износители по цял свят. Индексът на мениджърите по поръчките в Швейцария отчете свиване на фабричното производството от януари насам.

Представителите на Швейцарската централна банка (SNB) ще търсят в доклада знаци за въздействието на предишните увеличения на лихвите върху икономиката, докато се опитват да забавят инфлацията. Централните банкери ще решат по-късно този месец дали да продължат със затягането на паричната политика, или да го оставят на пауза.

Страната избегна най-тежките последици от световната енергийна и инфлационна криза и отбеляза раздвижване в големия сектор на услугите, където туризмът и хотелиерството се възползваха от ефекта на наваксване след пандемията.

В момента икономистите прогнозират растеж от 0,8% за годината, като рисковете за тази прогноза включват силата на франка, която натежава върху продажбите на компаниите, чиято дейност е насочена към износа, и спира ръста на реалните заплати и нарастващите разходи за наеми и електроенергия.

Удар върху потреблението би навредил на основния двигател на ръста от началото на годината.

„През втората половина на годината ще наблюдаваме по-слаб растеж“, коментира Александър Ратке от центъра за икономически изследвания KOF към университета ETH в Цюрих преди доклада. „Подемът ще се забави донякъде, но не смятам, че предстои голяма криза напред във времето.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още