IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните продажби на дребно в Австралия увеличават залозите за по-високи лихви

Пазарите очакват централната банка да повиши лихвите си след пет поредни паузи

11:03 | 30.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в Австралия през септември са били по-високи от очакваното, което вероятно ще вдъхне увереност на централната банка, че икономиката на страната може да понесе и допълнителни лихвени повишения, пише Bloomberg.

Продажбите са нараснали с 0,9% през септември спрямо месец по-рано, надхвърляйки значително прогнозите за ръст от 0,3%, показват данните на Австралийското статистическо бюро, публикувани в понеделник. Резултатите станаха ясни, след като данните за август и юли бяха коригирани във възходяща посока, което предполага, че потребителските разходи са били по-силни, отколкото се очакваше първоначално.

Това тласна доходността по тригодишните държавни облигации към ръст, а пазарните очаквания, че Австралийската централна банка ще повиши основната си лихва 4,35% на срещата на 7 ноември, се увеличиха до 72% от 69% преди публикуването на резулатите.

Централните банки по света бяха изненадани от това как домакинствата устояват на рязкото повишаване на лихвите и скорошното ускорение на инфлацията, дължащо се на енергоизточниците. Ключов фактор за това е силният пазар на труда в много държави, който позволява на потребителите да не спират да харчат.

„Данните за продажбите на дребно през септември затвърждават мнението ни, че икономиката е изненадващо устойчива, за да издържи допълнително повишение на лихвите“ следващата седмица, смята Джордж Тареноу, икономист в UBS Group AG. „Всъщност, ако тя остане такава, има все по-голям риск Австралийската централна банка да повиши лихвите си допълнително с още 25 базисни пункта до ниво от 4,60% през февруари следващата година“.

Преобладават очакванията, че регулаторът ще започне отново да затяга паричната си политика след четири поредни паузи, след като данните за потребителските цени показаха, че инфлацията се е ускорила през третото тримесечие. Новият гуверньор на централната банка Мишел Бълок предупреди, че централните банкери „няма да се поколебаят“ да затегнат политиката още повече, ако има съществено повишение в прогнозите за инфлацията.

От статистическата служба посочиха по-топлото от обичайното начало на пролетта като причина за ръста на продажбите на дребно през септември и добавиха, че пускането на нов модел iPhone на пазара също е стимулирало разходите на потребителите.

Въпреки че увеличението през септември е най-голямото такова от януари насам, по-слабите разходи през по-голямата част от 2023 г. сочат, че основният ръст на продажбите на дребно остава най-ниският такъв в историята, смята Бен Дорбър, ръководител на отдела за търговията на дребно в статистическата служба.

Оборотът в търговията на дребно е нараснал с 1,5% спрямо предходната година, най-малкият растеж при тенденцията за 12 месеца в историята, допълва Дорбър.

Забавянето на потреблението е било фактор за решението на централната банка да не повиши лихвите си пет поредни пъти, тъй като продажбите на дребно обикновено играят важна роля за решенията за лихвите, като се има предвид и фактът, че потреблението генерира близо 60% от брутния вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още