IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Австралия сигнализира за нови лихвени повишения

Упорито нажежената инфлация вероятно ще се окаже по-устойчива от първоначалните прогнози, изтъква ведомството

11:16 | 10.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийската централна банка очаква инфлацията в страната да се забави едва до върха на своя целеви диапазон от 2-3% до края на 2025 г. и че по-силната икономика ще подкрепи заетостта, подкрепяйки решението си от тази седмица да възобнови повишаването на лихвените проценти.

Централната банка предвижда основна инфлация от 4% до средата на 2024 г. спрямо 3,5%, прогнозирани три месеца по-рано, и икономически растеж от 1,75% спрямо 1,25% преди това, съобщава Bloomberg, цитирайки тримесечно изявление за паричната политика на ведомството, публикувано в петък .

Предвижда се безработицата да достигне връх от 4,25% към края на 2024 г. и след това да се задържи на това ниво през следващата година.

„Местната икономика се оказа по-устойчива, отколкото се очакваше преди, като очакванията са пазарът на труда да се облекчи по-постепенно в резултат на това“, посочва регулаторът. Неговите оценки предполагат, че основният лихвен процент ще достигне връх от около 4,5%. „Перспективата за по-ускорена инфлация през следващата година увеличава риска от залагане на по-високи инфлационни очаквания в решенията за определяне на цените“, добавя ведомството.

Във вторник централната банка прекрати паузата от четири поредни срещи, в които остави лихвите непроменени, като коригира в посока нагоре основния си лихвен процент до 12-годишен връх от 4,35 на сто.

Много икономисти, включително тези от Commonwealth Bank of Australia, сега прогнозират, че регулаторът вероятно е приключил с повишаването на лихвите, въпреки че National Australia Bank и Royal Bank of Canada са сред малкото кредитори, които очакват поне още едно увеличение до ниво от 4,6%. Залозите на паричния пазар предполагат, че лихвените проценти ще останат над 4% през следващата година.

„Приоритетът на борда е да върне инфлацията към целта“, подчертава централната банка, добавяйки: „Дали е необходимо по-нататъшно затягане на паричната политика, за да се гарантира, че инфлацията се връща към целта в разумен период от време, ще зависи от данните и променящата се оценка на рисковете“.

Ведомството заяви, че ще продължи да следи отблизо световната икономика, тенденциите при вътрешното търсене и перспективите за инфлацията и пазара на труда при вземането на своите решения.

Трейдърите на международните парични пазари очакват централната банка на Австралия да спре с лихвените повишения и да се насочи към намаляване през следващата година. Източник: Bloomberg Трейдърите на международните парични пазари очакват централната банка на Австралия да спре с лихвените повишения и да се насочи към намаляване през следващата година. Източник: Bloomberg

„По отношение на номиналната стойност новите прогнози са ястребови предвид размера на краткосрочните ревизии и показват, че централната банка на Австралия е по-далеч от целите си, отколкото се смяташе досега“, коментира Том Кенеди от JPMorgan Chase & Co.

Инфлацията остава над 5% в края на годината, „много над“ целта, отбелязва централната банка. Според нея има вероятност високите цени в сектора на услугите да се задържат известно време, водени от напрежението на пазара на труда и нарастващите разходи за енергия.

Друг фактор, допринасящ за инфлацията, е ръстът на заплатите, който се очаква да достигне връх от 4% тази година спрямо прогнозираните 4,1% през август, и да се задържи на това ниво през първата половина на 2024 г., преди да се успокои след това. Централната банка подчерта продължаващия слаб растеж на производителността сред възходящите рискове за инфлацията. От друга страна, намаляването на глобалния натиск върху разходите и хладната инфлация в Китай биха могли да намалят общите потребителски цени.

Пазарът на жилища в Австралия отбеляза изненадващ обрат, нараствайки за последователни месеци от февруари насам на фона на комбинираните ефекти от силното търсене, подкрепено отчасти от стабилния растеж на населението и ограниченото предлагане. Освен това строителната дейност продължава да бъде ограничена от проблемите с капацитета поради недостига на работна ръка и затягането на финансовите условия.

Ведомството определи потреблението на домакинствата като „ключов източник“ на несигурност, въпреки че устойчивият пазар на труда и по-високите цени на жилищата вероятно ще подкрепят настроенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още