IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската заетост надмина очакванията през октомври

Безработицата също расте заради големия брой хора, търсещи нова работа

11:50 | 16.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Заетостта в Австралия през октомври е била по-висока от очакваното, въпреки че делът на безработните също се е повишил, тъй като повече хора са търсили нова работа през месеца – знак, че Австралийската централна банка може да има повече работа, отколкото предполага, за да забави търсенето и инфлацията до целевите нива, пише Bloomberg.

Икономиката е добавила 55 хил. нови работни места през октомври спрямо септември, като най-голям принос имат новите работни места на непълно работно време, надвишаващи очакванията за ръст от 24 хил. позиции, показват данните на статистическата служба в Австралия в четвъртък. Безработицата е нараснала до 3,7%, както се очакваше, като нивото ѝ се движи в диапазона от 3,4% до 3,7% от юни миналата година насам.

По-високата безработица се дължи и на факта, че броят на хората, търсещи работа, расте, а процентът на участие в работната сила се е повишил до 67%. Според статистическата служба резултатът е повлиян от референдума в Австралия на 14 октомври, когато голям брой хора вероятно са били наети временно.

Данните за работните места последваха публикувано по-рано проучване сред представителите на бизнеса, което показа продължителна устойчивост на корпоративния сектор, въпреки че прогнозните индикатори започват да се понижават. Новият гуверньор на Австралийската централна банка наскоро описа пазара на труда като „не толкова затегнат, колкото беше преди“, отбелязвайки, че някои водещи индикатори, каквито са новите работни места, са започнали да отстъпват от високите си нива. 

Миналата седмица регулаторът увеличи лихвите си, за първи път откакто Бълок е гуверньор, с което те достигнаха 12-годишен връх от 4,35% след четири поредни паузи. Паричните пазари смятат, че има около 60% шанс за ново увеличение до 4,6% през първата половина на следващата година.

Повечето икономисти обаче, включително тези от Commonwealth Bank of Australia и Goldman Sachs Group Inc., прогнозират, че затягането на паричната политика скоро ще приключи, тъй като инфлацията изглежда поема в правилната посока.

Данните от четвъртък показаха още, че годишният ръст на работните места се е забавил до 3% от 3,1% в началото на 2023 г. Икономистите този темп да се забави още, а нивото на безработицата се очаква да нарасне до 4,25% през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още