IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността в икономическата среда влияе на бизнес климата и през ноември

Наблюдава се повишение в строителството и сектора на услугите

14:20 | 29.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В резултат на тревогите за несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила общият показател на бизнес климата през ноември остава приблизително на нивото си от предходния месец - от 22% на 21,6%, сочат данни от анкети на Националния статистически институт (НСИ) с предприемачи. Повишение се наблюдава в строителството и сектора на услугите, докато в промишлеността има спад. Единствено в търговията на дребно показателят запазва равнището си от предходния месец.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се понижава с 2,9 пункта (от 23,5% на 20,6%), което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Има известно намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с неблагоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Най-сериозните проблеми за дейността в сектора остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 50% и 32% от предприятията. По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващата част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

В сферата на строителството съставният показател на бизнес климата през ноември нараства с 3,5 пункта (от 20,1% на 23,6%) в резултат на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца са тя да се задържи на същото равнище. Основните пречки за развитието на бизнеса са свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостига на работна сила. Делът на мениджърите, които продължават да очакват продажните цени в строителството да се увеличат през следващите три месеца, е 25,4%.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ запазва нивото си от октомври (от 27,7% на 27,5%). Мненията на търговците на дребно относно обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца, са позитивни. Основните фактори, ограничаващи дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното им влияние. По-голяма част от търговците на дребно предвиждат продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се повишава с 0,8 пункта (от 15,1% на 15,9%) през ноември в резултат на по-благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, докато очакванията за следващите три месеца се изместват към по-умерените мнения. Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила. По отношение на продажните цени в сектора на услугите прогнозите на мениджърите са за известно увеличение през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още