IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските домакинства преодоляват кризата и са готови да погасят дълговете си

Все по-малко от тях ще бъдат затруднени с изплащането на ипотечните кредити, твърди АЦБ

22:16 | 06.12.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) заяви, че много по-малко домакинства ще бъдат затруднени в изплащането на ипотечните кредити, което предполага, че просрочията по тях ще намалеят, а затрудненият пазар на имоти в страната ще получи подкрепа, пише Bloomberg.

Ръстът на реалните заплати и стремежът на домакинствата да изплащат дълговете си помогнаха за облекчаването на тежестта, която семействата изпитват, когато трябва да рефинансират своите ипотеки, заяви централната банка в своя доклад за финансовата стабилност в сряда.

АЦБ съобщи, че около 440 хил. домакинства ще бъдат затруднени да погасят задълженията си до края на 2024 г., което показва наличие на по-висок коефициент  на обслужване на дълга, коригиран спрямо разходите за живот. Техният брой беше значително по-малък от прогнозата от юли за 650 хил. домакинства до края на тази година и много по-нисък от нивата, наблюдавани по време на финансовата криза.

По-слабият натиск от ипотеките върху домакинствата може да подобри перспективите за икономиката на Обединеното кралство, след като опасенията, че потребителите ще харчат по-предпазливо възобновиха разговорите за потенциална рецесия. Лихвите по ипотечните кредити се понижиха през последните месеци, след като инвеститорите започнаха да залагат, че АЦБ ще намали основната си лихва по заемите през следващата година.

Това също е рядко срещан индикатор за сила на имотния пазар, при който цените на жилищата са намалели от най-високата си стойност в края на 2022 г. Въпреки че икономистите очакваха спад от 10% или дори по-висок през тази година, цените сега се понижили леко и скоро не се очаква да спаднат рязко.

Като цяло съотношението на дълг към доходите на домакинствата е бил на ниво от 139% през 2023 г., най-ниското такова от 2002 г. насам Това отразява увеличението на реалните доходи и старанието  на домакинствата да намалят дълга си.

Въпреки това заместник-управителят на регулатора Сара Брийдън, която следи рисковете за финансовата стабилност, заяви, че на домакинствата им предстоят още трудности, тъй като голяма част от ефекта от повишенията на лихвите през последните две години все още не се е усетил.

„Процесът на адаптация на домакинствата и корпоративния сектор е едва в началото си “, каза Брийдън на пресконференцията след публикуването на доклада. „Много кредити са сключени с фиксирани лихви. Пет милиона домакинства са преоценили ипотечните си кредити до момента, като се очаква още 4 млн. да го направят и това е нещо, което не бива да забравяме.

Според АЦБ домакинствата, които са принудени да рефинансират кредитите си с фиксирани лихви от второто тримесечие до края на 2026 г., ще трябва да внасят с 240 паунда (303 долара) повече месечно, което се равнява на ръст от 39%.

Това стана ясно след като нови данни от UK Finance показаха, че делът на просрочените ипотеки е нараснал с една четвърт, достигайки най-високото си ниво от почти седем години насам, докато натискът върху домакинствата от високите разходи по заемите расте.

UK Finance съобщи, че броят на просрочените ипотеки е нараснал до над 99 хил. през третото тримесечие, или ръст от 24% на годишна база. Това е най-големият им брой от последното тримесечие на 2016 г. насам От UK Finance заявиха, че като цяло ипотечното кредитиране остава слабо.

„Въпреки че очакваме те да се увеличат, просрочията по ипотечните кредити вероятно ще останата доста по-малко от рекордните такива, отчетени през 2008 г.“, коментира гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още