IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика вероятно ще набере инерция през пролетта

Експерти от Goldman Sachs и Bloomberg ревизираха във възходяща посока прогнозите си за растежа

16:27 | 04.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическите перспективи за Великобритания се подобриха с ръста на кредитирането и анализатори вече споделят очаквания за по-силен растеж и намаления на лихвите в началото на тази година, пише Bloomberg.

Goldman Sachs и Bloomberg Economics повишиха прогнозите си за растеж и предположиха, че Английската централна банка (АЦБ) ще намали разходите по заемите от май. Централната банка публикува данни, показващи ръст в одобрените ипотечни и потребителски кредити и по-бавен спад на паричното предлагане.

Тези промени отразяват и подобряващите се прогнози за инфлацията, която след като достигна най-високото си ниво от началото на 80-те години на миналия век, вече се забавя към целта от 2%. АЦБ заяви, че бизнесът бързо е намалил очакванията си за ръста на цените през следващата година до 4% през декември, което е най-ниското ниво от май 2022 г. насам.

Това създава предпоставки за „скромен и не особено впечатляващ растеж“ във Великобритания през втората половина на годината, пишат Дан Хансън и Ана Андраде от Bloomberg Economics в доклад, публикуван в четвъртък (4 януари). Това дава на АЦБ „достатъчно свобода да започне с разхлабването на паричната политика“.

Икономическо възстановяване може да окаже подкрепа на Консервативната партия на премиера Риши Сунак, която е с около 20 пункта зад лейбъристката опозиция в проучванията на общественото мнение преди парламентарните избори, които се очакват тази година. Пазарните очаквания, че лихвите ще бъдат намалени, вече осигуриха на министъра на финансите Джеръми Хънт около 10 млрд. паунда (12,6 млрд. долара) за данъчните облекчения, които той иска да представи в бюджета през март.

Goldman в момента очаква 0,6% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство тази година спрямо 0,5% в предишна прогноза. Банката повиши очакванията си за 2025 г. до 1,3% от 1%.

„Очакванията за основния лихвен процент спаднаха значително през последните три месеца на фона на по-слабите данни за заплатите и инфлацията“, пише в бележка икономистът от Goldman Джеймс Мобърли. „Очакваме, че АЦБ ще започне да понижава лихвите си през май 2024 г. и след това ще ги съкращава с по 25 базисни пункта всяка следваща на среща.“

АЦБ заяви, че броят на одобрените ипотечни кредити, се е увеличил повече от очакваното през ноември, тъй като охлаждането на разходите по заемите е върнало купувачите на жилищния пазар.

Очаква се икономическият растеж да се засили през пролетта, тъй като инфлацията вероятно ще падне под целта от 2%, АЦБ ще започне с разхлабването на паричната си политика  и настоящият период на стагнация ще приключи, според прогнози на Bloomberg Economics.

Икономистите на Bloomberg Хансън и Андраде също очакват първо понижение на лихвите с четвърт пункт през май и смятат, че те ще спаднат до 4% от 5,25 на сто до края на годината. Двамата ревизираха прогнозите си, след като през ноември инфлацията се забави повече от очакваното и цените на енергията останаха по-ниски. Те все още очакват „съвсем лека техническа рецесия в близкото бъдеще“ - икономиката вероятно се е свила с по 0,1% през третото и четвъртото тримесечие на 2023 г. и очакват същото за първото тримесечие на 2024 г.

Освен това, „изглежда, че активността ще набере инерция през пролетта, подкрепена от ръста на реалните доходи от по-ниските цени на енергията, както и понижените лихви“, пишат в доклада си те.

Старши икономистът на Deutsche Bank, Санджай Раджа, също направи оптимистична прогноза в блог публикация. Той очаква инфлацията да се забави до целевата стойност от 2% през април или май и смята, че е „възможно“ лихвите да спаднат до 4% в края на годината. „Мекото кацане остава нашата основна цел“, пише той.

Саймън Френч, главен икономист в Panmure Gordon, и бившият член на определящата лихвите комисия на АЦБ Чарлз Гудхарт заявиха, че британците ще подкрепят икономиката тази година, тъй като ръстът на доходите изпреварва инфлацията. Минималната работна заплата, държавната пенсия и социалните помощи в трудоспособна възраст ще се повишат над три пъти повече спрямо целта за инфлацията през април.

Раджа вярва, че ръстът на заплатите също ще остане висок и правителството ще намали отново данъците, което ще позволи на домакинствата да харчат повече. Намалението от 2% на осигурителните вноски от този месец, обявено през ноември, ще повиши доходите с 10 млрд. паунда тази година.

.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още