IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационнните очаквания на потребителите в еврозоната достигат над 18-месечно дъно

Оценките за следващата година са „спаднали значително“ до 3,2% от 4%

14:11 | 16.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските очаквания за инфлацията в еврозоната са се понижили до най-ниското си ниво от над година и половина през ноември – подкрепяйки мнението на пазарите, че скоро може да се обсъждат намаления на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Очакванията за следващата година са „спаднали значително“ до 3,2% от 4%, сочат резултатите от месечното проучване на ЕЦБ, цитирано от Bloomberg. За период от три години напред са се понижили до 2,2% от 2,5%.

Очакванията на потребителите в еврозоната за инфлацията са спаднали през ноември. Графика: Bloomberg Очакванията на потребителите в еврозоната за инфлацията са спаднали през ноември. Графика: Bloomberg

Въпреки ускорението през декември инфлацията в цяла Европа отстъпва, а бързото ѝ охлаждане е причината инвеститорите да прогнозират понижения на лихвените проценти още през пролетта. Потребителските цени са се повишили с 2,9% на годишна база миналия месец и все още са близо до целта от 2%.

Паричните пазари не промениха залозите си за разхлабване на паричната политика след публикуването на данните на ЕЦБ и все още очакват лихвите да бъдат понижени с 25 базисни пункта до април, а до края на годината прогнозират още пет такива намаления.

Напоследък централните банкери на ЕЦБ се опитаха да отхвърлят всякакви спекулации за предстоящи понижения на разходите по заемите.

Гуверньорът Кристин Лагард заяви миналата седмица, че лихвите ще бъдат намалени едва когато представителите на регулатора се убедят, че инфлацията се връща стабилно към целта. Членът на Управителния съвет Изабел Шнабел каза, че „е твърде рано да се обсъждат понижения в момента“ – мнение, което и гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел повтори в понеделник.

„Може би трябва да изчакаме до лятото, но не искам да спекулирам“, заяви Нагел пред Bloomberg TV, подчертавайки, че действията на ЕЦБ ще продължат да зависят от данните. „Мисля, че е твърде рано да говорим за съкращения.“

Вицегуверньорът на ЕЦБ Луис де Гиндос очаква дезинфлацията да продължи тази година, макар и с по-бавни темпове. Затруднената икономика на еврозоната вероятно ще доведе до спад на търсенето, като според анализатори блокът е претърпял рецесия през втората половина на 2023 г.

Проучването на ЕЦБ показа, че потребителите вече не са настроени толкова песимистично по отношение на растежа и очакват брутния вътрешен продукт да се свие с 1,2% през следващите 12 месеца.

От резултатите стана ясно, че гражданите на еврозоната очакват безработицата след една година да спадне до 11,1%, а прогнозите им за номиналните доходи сочат ръст от 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още