IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в частния сектор на еврозоната достига 8-месечен връх

Слабoто германско фабрично производство обаче продължава да спъва напредъка на целия регион

12:28 | 22.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Активността в частния сектор на еврозоната достига 8-месечен връх през февруари, тъй като секторът на услугите и подобрението в по-голямата част от държавите в региона компенсират все по-сериозната слабост на германското фабрично производство, предава Bloomberg.

Данните от четвъртък показват, че индексът на мениджърите по поръчките (PMI), съставян от S&P Global, се е повишил до 48,9 пункта през февруари, повече от прогнозираните от икономистите 48,4 пункта. Това е най-близкият резултат до границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада, от юни насам. Този напредък се дължи главно на услугите, които неочаквано спират да се свиват след шест поредни месеца на спад.

Активността в сектора на услугите в еврозоната се е върнала към растежа през февруари. Графика: Bloomberg Активността в сектора на услугите в еврозоната се е върнала към растежа през февруари. Графика: Bloomberg

Междувременно спадът при фабричното производство се е задълбочил заради слабостта на Германия. Показателят, измерващ производствената активност в най-голямата икономика в региона, се срина до най-ниското си ниво от октомври насам на фона на рязкото намаляване на новите поръчки от страната и чужбина.

„Германия действа като спирачка за растежа на еврозоната“, смята Норман Либке, икономист в Hamburg Commercial Bank. „Докато активността във Франция се възстановява по-силно както в сектора на услугите, така и във фабричния сектор, тази в Германия изостава“.

Резултатите разкриват все по-сериозно разминаване между Германия и останалата част от региона на фона на засилените опасения за икономическото представяне на страната, потиснато от трайната слабост на ключовия производствен сектор. В сряда правителството на Германия намали прогнозата си за растеж за тази година до едва 0,2% след свиване през 2023 г.

Икономиката на еврозоната като цяло вероятно ще се разрасне с 0,8% през 2024 г., според Либке, който вижда в това „искрица надежда, докато еврозоната върви към възстановяване – най-забележимо в сектора на услугите“.

Пазарите внимателно следят PMI проучванията, тъй като те се публикуват в началото на месеца и са добри в разкриването на тенденции и ключови промени в икономиката. Като измерител за обхвата на промените в производството, а не за техния размер, резултатите от проучванията понякога трудно могат да бъдат отразени директно в данните за брутния вътрешен продукт.

По-рано данните от Австралия и Япония сигнализираха за лек ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още