IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в британските магазини се е забавила до 2-годишен минимум

Основната тенденция при цените ще остане низходяща през следващите няколко месеца, смятат анализатори

13:50 | 27.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в британските магазини се е забавила до най-ниското си ниво от март 2022 г. насам, сигнализирайки за допълнително облекчение за домакинствата, докато търговците на дребно предлагат все повече промоции в магазините си, пише Bloomberg.

Цените в магазините като цяло са се повишили с 2,5% през февруари спрямо предходната година в сравнение с годишен ръст от 2,9% през предходния месец, отбелязвайки девети пореден месец на спад, заявяват от Британския консорциум за търговия на дребно (BRC). Облекчаването на натиска при веригата за доставки, по-ниските цени на енергията и ожесточената конкуренция между търговците на дребно са основните причини за забавянето, заяви главният изпълнителен директор на BRC Хелън Дикинсън.

Инфлацията при хранителните стоки е спаднала до 5,3%, сочат отделни данни, публикувани от изследователската фирма Kantar във вторник сутринта, и остава с 1,5 процентни пункта под нивото от януари. Данните съвпадат със собствените данни на BRC за инфлацията при храните, която се е забавила рязко до 5 на сто от 6,1%. Ръстът на цените на пресните храни, сред които и месото, рибата и плодовете, се е забавил още по-сериозно.

Инфлацията в британските магазини продължава да се забавя. Графика: Bloomberg Инфлацията в британските магазини продължава да се забавя. Графика: Bloomberg

„Основната тенденция при цените ще бъде низходяща през следващите няколко месеца“, заяви Майк Уоткинс, ръководител на отдел за търговия на дребно и бизнес анализи в NielsenIQ.

Данните допълват доказателствата за по-широко забавяне на инфлацията, която остана под прогнозираните нива през януари, заедно с признаците, че икономиката може вече да е излязла от плитката рецесия. Сериозните отстъпки подкрепиха продажбите на дребно миналия месец след тежкия декември, докато скорошно проучване показа, че фирмите от частния сектор на Великобритания са настроени най-оптимистично за последните две години на фона на възстановяването на реалните доходи на домакинствата.

Все пак инфлацията при някои нехранителни стоки, включително мебелите и електрическите уреди, се е ускорила миналия месец и тези артикули ще бъдат все по-податливи на нарастващите разходи за доставка покрай проблемите в Червено море, каза Дикинсън.

Това отразява предупрежденията за потенциални закъснения и по-високи разходи на управителите на търговски вериги през януари, тъй като търговските кораби избягват Суецкия канал. Необходимостта да се пътува "по целия път около Африка, за да се стигне до Европа" може да доведе до ново ускорение на инфлацията, но "просто не сме сигурни в момента", заяви главният изпълнителен директор на Tesco Кен Мърфи миналия месец.

BRC заяви, че по-високите бизнес лихви, данъка върху недвижимите имоти - и ръстът на минималната работна заплата, значително ще увеличат цените.

Последните отчети на британските супермаркети показаха сериозен ръст през коледния период, тъй като намаленията на цените и инициативите за лоялност на клиентите стимулираха продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още