IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорът на Орбан с председателя на централната банка тревожи инвеститорите

Унгарският премиер е недоволен от бавния темп, с който централната банка сваля лихвите на фона на забавящата се инфлация

11:17 | 07.03.24 г. 2
Унгарската централна банка. Снимка: Bloomberg LP
Унгарската централна банка. Снимка: Bloomberg LP

Месеци наред унгарският премиер Виктор Орбан притиска Унгарската централна банка да понижи лихвите по-агресивно и да извади страната от рецесията. Напрежението е напът да се превърне в открит конфликт, пише Bloomberg.

Председателят на централната банка Дьорд Матолчи, който преди време беше дясна ръка на Орбан, сега е въвлечен в язвително противопоставяне с лагера на Орбан. Спорът беше принизен до публична размяна на обиди и залпове заради пониженията на лихвите, независимостта и надеждността на централната банка.

Недоверието между двете страни е толкова голямо, че цялата значима комуникация между тях рухва, казват запознати със спора източници, пожелали да не бъдат разкривани.

Ескалиращият конфликт показва ново ниво на недобро функциониране на циклите на икономическата политика в Будапеща, което притеснява инвеститорите и тласна форинта до най-ниското му ниво спрямо еврото от една година насам.

„Удар за надеждността на централната банка може да е приемлива цена в момента за постигане на целите на Орбан. Но подобна загуба на доверие дестабилизира валутата за години напред“, коментира Малин Розенгрен, портфолио мениджър в компанията Bluebay Asset Management.

Конфликтът достигна точка на кипене миналата седмица, когато правителството обяви планове да засили надзора над централната банка уж, за да подобри разхлабеното по думите му управление на финансите, най-вече управлението на противоречива мрежа от фондации. Матолчи нарече това „значителна атака“ срещу определящата паричната политика институция.

Форинтът в дългосрочна тенденция за спад спрямо еврото. Графика: Bloomberg LP Форинтът в дългосрочна тенденция за спад спрямо еврото. Графика: Bloomberg LP

Фондациите, които бяха създадени от Матолчи преди десет години и оттогава инвестираха основно в недвижими имоти, са подложени на засилено внимание от Европейската централна банка. Орбан, който първоначално оказваше политически натиск на фона на твърдения за присвояване на средства, след това промени курса и се прицели в инвестициите.

Целта на правителството е поне отчасти да се опита да отговори на правни проблеми около фондациите, чиито служители са приятели и съюзници на гуверньора. Централната банка обещаваше в миналото да закрие дружествата, но не изпълни обещанието си.

Спорът даде своето отражение върху форинта, като натежава още повече върху една от най-слабо представящите се валути на страни с развиваща се икономика тази година. Това накара финансовия министър Михали Варга да заяви в интервю за Bloomberg, че правителството може да преосмисли оспорваното законодателство, когато кабинетът го обсъди следващата седмица.

Сигнал към инвеститорите

Решението на правителството ще покаже „не само дали се придържа към законовите изисквания, а също и икономическата и бизнес среда, в която се взема решението“, коментира Варга в интервю в Будапеща в сряда.

Форинтът поскъпна спрямо еврото след изказването му.

„Атака срещу независимостта на централна банка винаги е притеснителна“, коментира Енцо Пунтило, ръководител на отдела за дълга на страните с развиваща се пазарна икономика в компанията Zuercher Kantonalbank, която купи източноевропейски облигации през 2022 г. преди неотдавнашния цикъл на смекчаване на паричната политика. „Много икономически проблеми започват така“, допълва той.

Икономиката на Унгария, оценявана на 180 млрд. долара, имаше едно от най-твърдите приземявания след пандемията, което тласна страната членка на ЕС към продължителна рецесия и почти породи валутна криза и едно от най-високите нива на инфлацията в региона. Промишленото производство, което е двигателят на износа на Унгария, остава в застой, а разходите на потребителите не подкрепят икономиката.

Конфликтът е съсредоточен отчасти върху наличните решения чрез паричната политика, включително призив на Матолчи за по-големи фискални ограничения и стремежа на кабинета на Орбан към програми за стимули, включително субсидирани корпоративни заеми и тавани върху жилищните заеми и кредитите за бизнеса.

Тези програми, замислени от министъра на икономиката Мартон Наги, бивш заместник на Матолчи, са смятани от централната банка за подкопаване на целите на паричната политика.

Правителството, на свой ред, обвинява централната банка, че се бави с понижаването на лихвите, които не са в крак със забавянето на инфлацията. Това доведе до най-високото ниво на реалните лихви в ЕС, доказателство според хора от обкръжението на Орбан, че ръководителите, които определят лихвите, не са наясно с икономическите проблеми от реалния свят.

Мандатът на Матолчи

Миналия месец централната банка действително повиши размера на лихвените си понижения до цял процентен пункт, с което основната лихва достигна 9% след четири последователни понижения със 75 базисни пункта. Въпреки това тя остава най-високата основна лихва в ЕС и не успя да разреши спора с правителството.

Спорът едва ли ще доведе до отстраняването на Матолчи година преди изтичането на мандата му, казват двама запознати с положението източници. По-вероятно според тях е правителството да изчака дотогава, като финансовият министър Варга е сматан за най-явния претендент за следващ председател на централната банка.

Матолчи все още се среща с Варга, за да говорят понякога за икономиката, но същото не може да се каже за Наги. Някога протеже на Матолчи, Наги беше отстранен от централната банка през 2020 г., но после стана икономически съветник на Орбан, а по-късно и негов министър.

Миналата седмица Матолчи нарече Наги некомпетентен ръководител и заяви, че политиките му, които целят да повишат потреблението, са „обречени на провал“.

Наги изрази задоволството си, че Матолчи вече не е негов шеф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Dani_2077
преди 2 месеца
Изобщо не се учудвам, но ... по ми е интересно, коя дупка в Европа е по-дълбока - Унгарската или Австрийската ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още