IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите разходи тласкат все повече германски компании към инвестиции в чужбина

Азиатско-Тихоокеанският регион продължава да набира популярност, а еврозоната губи позиции

23:37 | 12.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Все по-голям брой германски компании се опитват да инвестират в чужбина предвид високите разходи за правене на бизнес у дома, показа проучване сред 1900 компании, проведено от Германската индустриална и търговска камара (DIHK) във вторник, цитирано от Ройтерс.

Въпреки че броят на компаниите, които планират да инвестират в чужбина, се е увеличил до 42% от 41% миналата година. Прави впечатление обаче, че 35% от тях посочват разходите като своя основна мотивация.

Компаниите са по-склонни да инвестират в чужбина, отколкото у дома, тъй като най-голямата европейска икономика става "твърде скъпа и сложна", твърди Иля Нотнагел, член на управителния съвет на DIHK.

„Последният път толкова висок резултат беше отчетен през 2008 г.“, допълни той.

Делът на компаниите с амбиции за инвестиции в чужбина в момента е дори по-голям, предвид факта, че 37% от компаниите с по-малко от 200 служители планират да развиват бизнеса си извън територията на страната си.

„Това е тревожен сигнал и показва, че Германия трябва отново да стане по-привлекателна като място за производство“, заяви Нотнагел, цитирайки високите разходи, геополитическата несигурност, цифровизацията и високите цени на енергията като основните фактори, движещи тенденцията.

Наблюдава се предпазливост и при плановете за настоящите чуждестранни инвестиции. Само 30% от анкетираните компании планират да ги разширят, докато 23% планират съкращения.

Продължаващата диверсификация и преструктуриране на веригите за доставки са очевидни в предпочитаните региони за чуждестранни инвестиции.

Азиатско-Тихоокеанският регион, с изключение на Китай, продължава да набира популярност, като 32% от компаниите планират да инвестират там спрямо 29% през 2023 г.

Въпреки че еврозоната продължава да бъде основната инвестиционна дестинация за германските компании, нейното значение леко е намаляло, като 65% от анкетираните компании планират да инвестират на тази територия в сравнение със 71% миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 2 месеца
Най-големият автомобилен пазар е Китай. VW и не само те, изнесоха производството си там. Перфектна инфраструктура, евтина енергия, суровини и осигурени пазари, какво още им е нужно на дойчовците? А Германия кучета я яли. Особено ако Жужо най-сетне се сети да оттегли подписа на Русия под Договора за обединение на Германия. А там е вписано кога това може да стане. Щом немски танкове отново са на руска земя, какво още чака?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още