IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото представяне на заводите в Азия засенчва възстановяването на Китай

Износните двигатели Япония и Южна Корея бележат спад на производствената дейност

09:33 | 01.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фабричната активност в много икономики в Азия отслабва през март въпреки възстановяването в Китай, тъй като мудното местно търсене засяга растежа, показват резултатите от проучвания, публикувани в понеделник. Това помрачава перспективите за преди бързо разрастващия се, ключов двигател на световната икономика, съобщава Ройтерс.

Износните двигатели Япония и Южна Корея бележат спад на производствената дейност, както и Тайван, Малайзия и Виетнам, което сигнализира за крехкото състояние на икономиките в региона.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в Китай на Caixin/S&P Global се повишава до 51,1 пункта през март от 50,9 предишния месец, показва частно проучване. Това е най-бързият темп на разширяване от 13 месеца, като бизнес доверието достига 11-месечен връх.

Данните кореспондират на официалното PMI проучване, публикувано в неделя, според което фабричната активност в Китай се е разширила за първи път от шест месеца.

Възстановяването на Китай, който изпитва трудности заради продължителната имотна криза, осигурява известно облекчение на Пекин и инвеститорите по света.

Въпреки това слабото представяне в други части на Азия подчертава предизвикателството пред централните банкери в региона, докато те се борят с разпокъсаните сигнали за възстановяване на световното търсене и несигурността кога Федералният резерв ще започне да намалява основните лихви.

„Китайският износ се засилва малко, но причината е, че стоките им са евтини. Това означава, че други азиатски икономики трябва да се конкурират с Китай за търсене, което не расте“, казва Тору Нишихама, главен икономист за развиващите се пазари в Dai-ichi Life Research Institute.

“Без ясен двигател на световния растеж е трудно да обрисуваме розови перспективи пред Азия“, добавя той.

Финалният PMI на au Jibun Bank за Япония е на ниво от 48,2 пункта през март – най-високото му от ноември и над 47,2 пункта от февруари, когато се отбеляза най-голямото свиване от над 3 години и половина. Активността обаче се свива за 10-и пореден месец, тъй като новите износни поръчки са се сринали, отразявайки влошаващите се настроения на ключови пазари като Китай и Северна Америка, показва проучването.

Производствената активност в Южна Корея също отслабва през март, тъй като забавящото се местно търсене засенчва стабилните продажби извън страната. PMI индексът спада до 49,8 пункта през март от 50,7 пункта през февруари.

Тайванският PMI е спаднал до 49,3 пункта през март от 48,6 пункта през февруари, а този на Виетнам се е понижил до 49,9 пункта от 50,4 пункта. Показателят в Малайзия е намалял до 48,4 пункта от 49,5 пункта, показват проучванията.

За сравнение, производствената активност се разширява през март във Филипините и Индонезия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още