IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарното производство в ЕС и еврозоната намалява

Секторът на услугите обаче се разширява и в еврозоната, и в ЕС

14:01 | 08.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Общото пазарно производство е намаляло с 0,4% както в Европейския съюз, така и в еврозоната през януари на месечна база. Това сочат публикувани днес данни на Евростат.

Това показват данните за индекса на общата пазарна продукция (TMPI), който включва четири индикатора - производството в промишлеността, строителството и услугите, както и индексът на дефлирания оборот в търговията

В сравнение със същия месец на предходната година общото пазарно производство е намаляло с 0,6% в ЕС и с 0,5% във валутния съюз. Това е свързано с намаляване на промишленото производство (-5,7% в ЕС) и обема на търговията (-1,4% в ЕС), докато обемът на строителната продукция остава непроменен.

В същото време секторът на услугите отчита разширяване. През януари 2024 г. в сравнение с декември 2023 г. сезонно коригираните данни сочат, че секторът на услугите е нараснал с 1,5% в еврозоната и с 1% в ЕС. На годишна база секторът се е разширил по-осезаемо - 4,5 на сто във валутния съюз и с 4,1 на сто за европейската общност.

Сред държавите членки на ЕС най-големите месечни увеличения са регистрирани в Литва (4,9%), Гърция (4,5%) и Германия (2,8%). Най-голям спад се наблюдава в Румъния (-5,1%), Латвия (-2,6%), както и Естония и Люксембург (и двете с намаление от -2,1%).

Най-значимите годишни ръстове в сектора на услугите са регистрирани в Литва (19,5%), Гърция (9,8%) и Дания (7,4%). Най-голям спад се наблюдава в Естония (-5,1%), Унгария (-4,8%) и Словакия (-4,7%), сочат още данните на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още