IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Янков: Служебното правителство трябва да има политическата воля да продължи евроинтеграцията

Инфраструктурата в България да се отдаде на концесии – така ще се привлекат големи по размер чуждестранни инвестиции, съветва финансистът

22:56 | 16.04.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Служебното правителство трябва да има политическата воля да продължи евроинтеграцията на България. Това се отнася и до еврозоната, и до Шенген. Трябва да има яснота дали и политическите партньори от ЕС, след натиска през годините за критериите за членство в еврозоната, виждат страната ни като желан партньор в клуба. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Кепитал".

„Членството ни в еврозоната зависи от политическата воля, като то все още е възможно да се случи през 2025 г. Притеснявам се, че когато говорим за политическа воля, такава в България напоследък липсва. Излезе доклад на Световната банка и на УниКредит, в които се казва, че България може да се присъедини евентуално 2026 г. или по-късно към еврозоната“, припомни финансистът.

Никола Янков се надява служебният премиер и финансовият министър да реагират на тези доклади и да обявят публично, че България не се е отказала от целта си да се присъедини към еврозоната през януари догодина.

Той предупреди, че политическата нестабилност създава известни притеснения у чуждестранните инвеститори, което се отразява в намалените инвестиции. И отбеляза, че постоянните избори също са дестабилизиращи, но все пак показват, че в страната има работеща демокрация.

„Начинът да се привлекат големи по размер чуждестранни инвестиции е да се оттегли държавата от несвойствени дейности и да се допусне частните инвестиции да поемат тази роля“, посочи финансистът и съветва изграждането на инфраструктурата в България да се отдаде на концесии.

Никола Янков обясни, че България няма необходимата инфраструктура на модерна държава. „Ние изоставаме от нашите партньори в Европа в това отношение. Няма и необходимите финансови резерви бързо и качествено да я изгради, това обаче може да стане, ако се направят концесионни процедури. Така ще имаме магистрали без бюджетни дефицити, ще имаме качествено построени пътища, които се обслужват от концесионерите в бъдеще, като по този начин няма да имаме и корупция при възлагането“, добави финансистът.

Никола Янков е категоричен, че България е в стабилно фискално състояние. „Няма проблем със свръх дефицит, като остават възможни за изтегляне около 5 милиарда лева преди достигане на лимита от 48 милиарда, теглене на дългове“, коментира той. Финансистът е на мнение, че държавата трябва да разполага с буфер за непредвидени разходи.

„В момента фискалният резерв разполага с 6 милиарда лева, от които 4 милиарда са блокирани, което не оставя много поле за маневриране при нужда“, предупреди обаче той. Според него обикновено в България при липса на държавни средства, управляващите спират капиталовите разходи, като това се отразява на ръста на БВП и на чуждите инвестиции.

Никола Янков обясни, че тегленето на дълг за социални политики не е далновидна политика, като трябва да се направят по-инвестиционно насочени политики.

„Служебното правителство е ограничено в харчовете си от Народното събрание, като основната му задача е да събира приходите“, напомни финансистът и предположи, че служебният кабинет ще продължи по пътя към еврозоната и политиките, насочени към покриването на критериите.

Защо не трябва да има промяна в данъчната система на България? Стават ли централните банки по-предпазливи с монетарните си политики? Ще окаже ли влияние върху решенията на Фед ескалацията на напрежението в Близкия изток?

Отговорите на тези и други въпроси може получите, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още