IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът у нас се подобрява във всички сфери през април

Най-силно нарастват позитивните очаквания в търговията на дребно – с 3,6 пункта спрямо предходния месец

12:56 | 29.04.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

През април 2024 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 1,8 пр. пункта в сравнение с предходния месец (от 23% на 24,8%), отчитат публикувани днес данни на Националния статистически институт (НСИ).

Докато през март оценката за стопанската конюнктура в България запази нивата си от предходния месец, през април се наблюдава покачващ се оптимизъм – ръст на очакванията се регистрира във всички сектори: промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се повишава с 1,2 пр. пункта (от 23,5% на 24,7%) в резултат на оптимистичните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Производствената активност също се подобрява, като се отчита и увеличение на притока на нови поръчки през последните три месеца. Средното натоварване на мощностите през април е с 0,3 пр. пункта под нивото от януари и достига 74,9%. Същевременно очакванията за бизнес състоянието и дейността през следващите месеци са по-умерени спрямо предходния месец.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните проблеми за развитието на бизнеса, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното им въздействие. По-голямата част от мениджърите очакват продажните цени да запазят своето ниво през следващите три месеца.

През април показателят „бизнес климат в строителството“ се увеличава с 1,1 пр. пункта (от 25,5% на 26,6%), което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи. Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано – 6,5 месеца при 6,1 през януари. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца се подобряват.

Най-сериозните затруднения за дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и цените на материалите, като спрямо март се отчита нарастване на негативното влияние на първия фактор. Мениджърите предвиждат продажните цени в строителството да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 3,6 пункта (от 26,1% на 29,7%) главно поради подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца остават оптимистични.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде основно предизвикателство пред развитието на бизнеса, посочено от 62,6% от предприятията. На заден план остават трудностите, свързани с конкуренцията в бранша, недостига на работна сила и недостатъчното търсене. По отношение на продажните цени – търговците на дребно не очакват промяна през следващите три месеца.

През април съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се увеличава с 1,8 пункта (от 16,5% на 18,3%), което се дължи на позитивните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им относно търсенето на услуги през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда остава основната пречка за дейността в сектора, следвана от конкуренцията в бранша и недостига на работна сила. Мениджърите не очакват промени в продажните цени през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още