IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите европейски икономики растат повече от очакваното през първите три месеца

Покачващата се безработица в Германия обаче също изненада икономистите

12:04 | 30.04.24 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През първото тримесечие и четирите най-големи икономики в еврозоната постигат по-добри резултати от очакваните, което показва, че след леката рецесия през миналата година в еврозоната настъпва възстановяване, предаде Bloomberg.

Германската икономика е успяла да се отдалечи от рецесията в началото на годината, като отбелязва скромен, но все пак по-голям от очакванията растеж благодарение на инвестициите в строителството и износа.

През първото тримесечие брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,2% спрямо предходния тримесечен период на коригирана база. Това показват предварителните данни на Федералната статистическа служба във вторник. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха увеличение от 0,1%.

Статистическата служба също така ревизира данните за последното тримесечие на миналата година до свиване с 0,5% от по-скромния спад от 0,3%, който беше регистриран по-рано.

По-рано във вторник стана ясно, че броят на хората без работа в Германия е нараснал повече от очакваното през април, сочат данните на Федералната служба по труда.

Според статистиката броят на безработните е нараснал с 10 хил. души при сезонно изгладени данни. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха този показател да нарасне с 9000 души.

Сезонно изгладеният коефициент на безработица остава непроменен на ниво от 5,9%.

"Въпреки че германската икономика изпитва затруднения вече две години, ситуацията на пазара на труда остава стабилна", заяви Даниел Терценбах от Федералната служба по труда при представянето на данните.

През април в страната е имало 701 хил. свободни работни места, което е със 72 хил. по-малко, отколкото преди година.

Икономическият растеж на Франция също изненада анализаторите. Ръстът на БВП на страната е достигнал 0,2% през от януари до март, което е малко повече от очакваното, след увеличение от 0,1% през четвъртото тримесечие на 2023 г. На годишна база растежът достига 1,1%.

Растежът се дължи на възстановяването на крайното вътрешно търсене, особено на потреблението на домакинствата, което е нараснало с 0,4 на сто през тримесечието благодарение на по-високото потребление на храни, енергия и услуги.

По предварителни данни от вторник италианската икономика е нараснала с 0,3% през първото тримесечие спрямо предходните три месеца. На годишна база брутният вътрешен продукт (БВП) за първото тримесечие на третата по големина икономика в еврозоната се е увеличил с 0,6%, съобщи националното статистическо бюро ISTAT.

В анкета на Ройтерс, проведена сред 28 анализатори, бяха прогнозирани 0,1% тримесечно увеличение и 0,3% ръст в сравнение с предходната година.

Брутният вътрешен продукт на Испания е нараснал с 0,7% през първото тримесечие на 2024 г. спрямо последните три месеца на 2023 г., по данни на испанския Национален статистически институт (INE). В сравнение със същото тримесечие на 2023 г. БВП се е повишил с 2,4 на сто. Тези данни надхвърлиха всички очакванията, тъй като анализаторите очакваха увеличение от 0,3%-0,4%.

Испанският министър на икономиката Карлос Куерпо заяви, че данните показват, че страната се намира в "оптимална" ситуация с диференциран растеж" въпреки повишената несигурност.

Очаква се ударната поредица от данни да докаже, че перспективите пред еврозоната се подобряват, след като високата инфлация, повишаващите се лихвени проценти и слабото глобално търсене доведоха до свиване на производството през втората половина на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още