IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция блокира търговските си отношения с Израел

Анкара вече забрани износа на цимент, което може да е поредният удар срещу сектора на строителството в Израел

22:53 | 02.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Заради войната в Газа Турция блокира износа и вноса с Израел, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници.през 2023 година стойността на търговските отношения между двете държави се изчисляват на 6,8 млрд. долара, от които 76% са делът на турския износ в Израел.

В началото на април Анкара ограничи част от износа към Израел, включвайки в него ключови стоки като цимент и други строителни материали, след като не получи разрешение за доставка на помощи за Газа. Ограниченията, въведени тогава, мога да продължат до прекратяването на бойните действия, коментираха турскитевласти.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред нарастваща критика у дома заради поддържането на търговски връзки с Израел на фона на продължаващата война срещу "Хамас", допълва Bloomberg.

Израел обвинява Турция, че оказва подкрепа за "Хамас" - въпреки че е член на НАТО, Анкара не призвава организацията за терористична.  Двете страни още така са разделени относно статута на палестинците.

Забраната за внос на цимент е едно от съществените за Израел решения, защото в сраната има само един завод за производството.  Тя може да се окаже поредния сериозен проблем, пред който ще се изправи секторът на строителството, който разчита много и на строители от Палестина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още