IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колинс от Фед: Постигането на инфлационните цели ще отнеме повече време от очакваното

Ще е необходим по-бавен икономически растеж, за да се гарантира, че инфлацията запазва устойчива траектория към целта на Фед от 2%, изтъква централният банкер

21:30 | 08.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лихвите вероятно ще трябва да се задържат на сегашните си рекордно високи нива за по-дълго време, отколкото се смяташе доскоро, за да се притисне търсенето и да се намали ценовия натиск, заяви управителят на Федералния резерв в Бостън Сюзън Колинс, цитирана от Bloomberg.

Колинс, която отбеляза липсата на дезинфлационен напредък, постигнат през 2024 г., посочва, че ще е необходим по-бавен икономически растеж, за да се гарантира, че инфлацията запазва устойчива траектория към целта на Фед от 2%. Тя не предложи прогноза кога могат да се реализират първите намаления на лихвите.

„Неотдавнашните възходящи изненади за активността и инфлацията предполагат необходимост от поддържане на политиката на сегашното ѝ ниво, докато не постигнем по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво към 2%“, посочва Колинс. „Последните данни ме карат да вярвам, че това ще отнеме повече време, отколкото се смяташе досега“.

Коментарите на Колинс повтарят думите на председателя на Фед Джером Пауъл, който каза миналата седмица, че централната банка има още работа, за да изгради необходимото доверие за връщане на инфлацията към целта от 2% и да започне да намалява лихвите.

Американските централни банкери оставиха основния си лихвен процент непроменен миналата седмица на най-високото му ниво от 2001 г. насам, на което е от юли. Пауъл не сподели кога смята, че регулаторът ще намали лихвите.

Колинс каза още, че не е изненадващо да има неравности в процеса на дезинфлация, като липсата на напредък през първото тримесечие. Предпочитаният от Фед индекс, измерващ инфлацията, се повиши с 2,7% през март.

„Настоящата ситуация изисква методично постоянство, като се признава, че напредъкът ще отнеме време и ще продължи да бъде неравномерен“, казва тя.

Управителят на Фед в Бостън отбелязва, че голяма част от напредъка при инфлацията през миналата година се дължи на цените на стоките, тенденция, която е малко вероятно да продължи със същия темп.

„Напредъкът при инфлацията по всяка вероятност ще изисква по-нисък растеж на търсенето, особено за да се улесни по-нататъшното забавяне на инфлацията на основните нежилищни услуги“, посочва Колинс.

Тя описва настоящата политика като „умерено рестриктивна“, добавяйки, че е възможно „политиката да стане рестриктивна по-скоро, отколкото се смяташе, като все още не сме видели пълното ѝ въздействие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още