IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц: Санкциите срещу Русия ще бъдат премахнати след одобрението на Киев

Отношенията между Украйна и Германия изглежда започват да се затоплят

18:38 | 05.05.22 г. 34
<p>
	<em>Олаф Шолц и Володимир Зеленски след срещата им на 14 февруари 2022 г. Снимка:&nbsp;</em><em>President.gov.ua</em></p>

Олаф Шолц и Володимир Зеленски след срещата им на 14 февруари 2022 г. Снимка: President.gov.ua

Освен оръжие, Западът очевидно се кани да даде един сериозен коз в ръцета на Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц коментира в интервю за сп. Stern, че икономическите санкции срещу Русия ще бъдат премахнати само след консултации с Киев. "Ние имаме морален дълг да помогнем на Украйна", категоричен е той.

Според германския канцлер политиката на руския президент Владимир Путин е "имперска" - той иска да разшири територията си и използва сила, за да премести границите на Русия. Затова и Украйна не трябва да загуби в този конфликт, убеден е Шолц.

Какво означава обаче това? По думите на украинският президент Володимир Зеленски пред Съвета на изпълнителните директори на големия бизнес, организиран от WSJ, изходът от войната е "изтикване на руските военни" до границите преди 24 февруари, тоест преди началото на военните действия, и търсене на взаимноизгодно решение за Крим по дипломатически път.

Светът днес е различен и имперските амбиции на Русия са неоснователни, коментира от своя страна Шолц. Според него целта на Запада е да помогне на Украйна да запази своята цялост и суверенитет. "Путин ще трябва да се споразумее с Украйна", категоричен е още германският канцлер.

Отношенията между Украйна и Германия в последните години са доста хладни, особено заради отношението към "Северен поток 2". В него Киев виждаше геополитическо оръжие, целящо разцеплението на Европа, а Берлин - проект от икономическа значение. Стигна се до там, че Зеленски дори отказа да приеме германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в началото на април, макар че се нуждае силно от германската подкрепа и военна помощ.

Украинският президент обаче все още не можеше да преглътне връзките на германския президент с Русия и позициите му за "Северен поток 2", дори и след като Щайнмайер призна своите грешки.

Сега нещата започват да се изглаждат. По-рано днес (5 май) Володимир Зеленски съобщи в Twitter за проведен 45-минутен телефонен разговор с германския си колега. Всичко, случило се в миналото, е забравено, гледаме напред, коментират от офиса на Щайнмайер по повод разговора.

Зеленски е поканил Щайнмайер и Шолц да посетят Киев. Досега канцлерът отказваше това с коментар, че е посетил Украйна малко преди началото на военните действия - след разговори с Путин. Тогава тонът не беше много сърдечен.
В началото на седмицата в интервю за държавната ZDF Олаф Шолц коментира още болната тема за украинците - Крим. По негови думи анексирането на полуострова е нарушение на международното право.

Киев отдавна обвинява Европа за липсата на адекватна реакция през 2014 г., когато след референдум Москва едностранно анексира Крим. Тогава Западът, и ЕС включително, наложиха санкции срещу Русия, които обаче бяха доста откъслечни. Сега нещата са много по-сериозни, въпреки че отново има доста "дупки" - например не всички банки са извадени от SWIFT, а енергийният сектор, който носи 40% от приходите в руския бюджет, засега остава частично засегнат.

Германия и нейното правителство беше критикувано, че бави военната помощ за Украйна, а след като одобри доставката на бронирани машини - беше критикувана и заради това. Но Шолц е категоричен, че взима решенията хладнокръвно, в интерес на своята държава.

Европа е във война и моята работа е да управлявам сигурно нашата страна, коментира той пред Stern."И го правя", допълва германският канцлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 5
Petar2015
преди 1 година
Киев ще каже на ЕС какви санкции да наложи на Русия и кога да ги спре... Мислех, че външната политика на ЕС се решава в Вашингтон, а то било в Киев. Страните членки май нямат ли думата. Този Шолц става все по сервилен и губи самоуважението си. Ако падне на колене и помоли за прошка, може би Зеленски ще му прости за Северен поток 2 (след като го ошамари).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 2
Biso
преди 1 година
Също така си мисля, че тази малка локална война, която при нужда лесно може да прерасне в европейска е логично продължение на пандемия&ко. Под претекста, че видите ли врага е пред портите, много промени в нашия живот може да бъдат прокарани изключително лесно и утре да се окажем в напълно нова реалност. Една историческа ретроспекция: процесите през периода 1914-1945 и 2019-.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 5
Biso
преди 1 година
Това е само политическо говорене за пред масите и за пред Украина. Нафтата в Германия е 2,10-2,20 евро за литър. Миналата година по това време е била около 1,25 евро за литър и покачването на цената още не е калкулирано напълно в цената на стоките в магазините. Народа още не се е усетил и на немските политици още им е широко около врата. Мисля, че на есен ще се види пълния размер на щетите за немската икономика и обедняването на гражданите. Ако не достига и газ за отопление или ако е на космически цени ........ Едно изследване от преди 2-3 години показва, че за периода 2003-2019 покупателната способност на гражданите на Германия е спаднала от 100% на 87%. И сега като им турят още едни 20% надолу ще бъде интересно. Относно теминала за втечнен газ, си мисля, че САЩ ще купуват руска газ и ще я продават на Германия и Европа с надценка за добавените мулекули на свободата. Нищо лично, просто бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Така е. Не се произвежда толкова и няма инфраструктура. Затова ще се качим на "увеселително влакче", ама ще се качим всички., не само ЕС. Там е заровено кучето. И те тогава ще ми е интересно руССия и Еритрея и союзната республика какви ще ги къдрят с/у целият свят... Щото ако за нас(европейците) и хамериканците, канадците, австралийците, японците, южнокорейците ще бъде само инфлация, за други ще е срутване на къщичката от карти, например Индия, Пакистан, Китай, Бразилия, Аржентина, арабите. Приемаме че руснаците и беларусите са готови безропотно да газят все по-дълбока кал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Така е, кой от кой по-западен специалист газовик, всички в един глас едно и също. И не вдяват да го *** тия от правителствата и са решили да ограничат могучая на 0%. Тцъ-тцъ какви хора, какви времена. Значи дори бегъл поглед на данните за износ показват различно от опорката ти. И Усато, и Катар, и Норвегия, и Австралия, и с известно приближение дори и Канада... ВСЯКА от тези държави има износ по-голям от моментният внос на природен газ от руССия. Факт, не могат да заместят целият руски внос, ако спре рязко. Но и дори да спре рязко, което лично на мен не ми се вярва, а ще бъде изключван и спиран поетапно за две-три години, ще се случи "увеселително влакче". Постоянна спирала: повишаване на цени на газ, повишаване на цени на стоки зависими на газ, отпадане на определен кръг потребители, повишаване на цени на газ, повишаване на стоки и услуги, отпадане на потребители. Във всеки кръг ще отпадат определен брой потребители и определен брой производители на стоки и услуги за отпадналите. И равновесната точка ще настъпи след 5-10 кръга, горе-долу 6 месеца. Животът няма да свърши, а ще бъде по-скъп. Как протича по-скъпият живот в ЕС ще запиташ?! Ами ще се лишим от втора или трета кола примерно. Ще се лишим от една от почивките си зимната или лятната , ще се лишим от културни забления или спортни забавления , излизания по ресторанти , смяна на мебели... Има по дебелите книги какво се случва в такива моменти... Който има акъл мисли и взима мерки отдалече. Интересният въпрос е какво прави руССията след спирането на природният газ... Там е разковничето. В гъзпром работят половин милион работници, тя не е нормална компания а социално учреждение в държавата. Това първо. И второ, аз си мислим че си много далеч от това как се намалява добив от кладенец. Няма много общо с това да врътнеш кранчето на тръбата в мазето и да спре водата на целият блок. Спирането е процес, който според кладенецът може да отнеме две седмици до два месеца. Спре ли се веднъж, хич не е сигурно че може пак да го пуснат и въобще да тече от него пак. Хамериканците плащаха за да им взимат петролът и природният газ, ако не си забравил в началото на ковид кризата, само да не ограничават драстично добивът... Ама копейка като теб от де да ги знае тез неща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 7
ledosvetlenie
преди 1 година
Като те е страх трепери - Без евтините руските ресурси и малкото останало производство ще се изнесе с какво точно ще се противопостави ЕС на Китай с високите заплати с високите цени на енергията и суровините ??? Само не ми обяснявай че ще се противопостави с технологии щото европа отдавна ги няма вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Хаха... Този требе да го вържем в гората за някое дърво близо до мравуняк, да го намажем с мед и да го зарежем... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 7
Pyramid
преди 1 година
Кухаов, ти внимателно ли четеш? УКРАЙНА ДА КАЖЕЛА НА ГЕРМАНИЯ. ТОВА казва Шолц. Излиза, той не може да решава? И що за канцлер е, тогава, ако чака едни "ун_тер_менши" да решават вместо него? Ами той отдалеч е вдигнал ръце, сам себе си не цени и не управлява, пък - О, ЧУДЕСА!?! На нас, че и на Европа, акъл може да дава? И после, искате човек да ви взема насериозно? С какъв акъл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 6
Pyramid
преди 1 година
Имам колежка грузинка, доде учихме, блестеше само със сексапил (страхотна мадама, дума да няма) и тя, ми се жалва по Месинджър, че новите на власт там (по времето на Саакашвили), били - и, щом ТЯ го казва, определено, и вярвам - три пъти по-зле като подготовка, пет пъти по-мързеливи и десет пъти, по-претенциозни и нахакани. И, 100%, "облъчени националисти" ( а нейните братя, бяха притиснали мой БГ колега с ножа, "- или спираш да я закачаш, или ти рязваме чепката." (Падаше си по нея, нали ви казвам, Мадама-Трепач. Прочее, също си беше националистка, просто сега вече, е зряла жена). И ми се оплаква, че "-Нищо не става от тези разглезени мамини синчета." Е, на ТОЗИ фон, не ми се струва, че Путин им е виновен. А, като видя онзи напушен украински зелен герой... Накратко, НЕ НА МЕН ТИЯ, Разказвай ги на бабите в махалата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
Зелков, десетки пъти задават един и същи въпрос, и десеткинпъти - никакъв окуражаващ отговор: На Земята, не се добива газ, достатъчен, че да заобиколят руския. Количества под земята има, инфраструктура за добив и пренос - не. И колкото и терминали да построят, уравнението не излиза. За допълнителна инфраструктура, пак трябва време и още огромни пари, които, дооскъпяват ресурса. Та, въпросът е кому е нужно всичко ТОВА? Аз разбирам желанието ви да се сбъднат заклинанията но, живеем в реалния свят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още