IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц: Санкциите срещу Русия ще бъдат премахнати след одобрението на Киев

Отношенията между Украйна и Германия изглежда започват да се затоплят

18:38 | 05.05.22 г. 34
<p>
	<em>Олаф Шолц и Володимир Зеленски след срещата им на 14 февруари 2022 г. Снимка:&nbsp;</em><em>President.gov.ua</em></p>

Олаф Шолц и Володимир Зеленски след срещата им на 14 февруари 2022 г. Снимка: President.gov.ua

Освен оръжие, Западът очевидно се кани да даде един сериозен коз в ръцета на Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц коментира в интервю за сп. Stern, че икономическите санкции срещу Русия ще бъдат премахнати само след консултации с Киев. "Ние имаме морален дълг да помогнем на Украйна", категоричен е той.

Според германския канцлер политиката на руския президент Владимир Путин е "имперска" - той иска да разшири територията си и използва сила, за да премести границите на Русия. Затова и Украйна не трябва да загуби в този конфликт, убеден е Шолц.

Какво означава обаче това? По думите на украинският президент Володимир Зеленски пред Съвета на изпълнителните директори на големия бизнес, организиран от WSJ, изходът от войната е "изтикване на руските военни" до границите преди 24 февруари, тоест преди началото на военните действия, и търсене на взаимноизгодно решение за Крим по дипломатически път.

Светът днес е различен и имперските амбиции на Русия са неоснователни, коментира от своя страна Шолц. Според него целта на Запада е да помогне на Украйна да запази своята цялост и суверенитет. "Путин ще трябва да се споразумее с Украйна", категоричен е още германският канцлер.

Отношенията между Украйна и Германия в последните години са доста хладни, особено заради отношението към "Северен поток 2". В него Киев виждаше геополитическо оръжие, целящо разцеплението на Европа, а Берлин - проект от икономическа значение. Стигна се до там, че Зеленски дори отказа да приеме германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в началото на април, макар че се нуждае силно от германската подкрепа и военна помощ.

Украинският президент обаче все още не можеше да преглътне връзките на германския президент с Русия и позициите му за "Северен поток 2", дори и след като Щайнмайер призна своите грешки.

Сега нещата започват да се изглаждат. По-рано днес (5 май) Володимир Зеленски съобщи в Twitter за проведен 45-минутен телефонен разговор с германския си колега. Всичко, случило се в миналото, е забравено, гледаме напред, коментират от офиса на Щайнмайер по повод разговора.

Зеленски е поканил Щайнмайер и Шолц да посетят Киев. Досега канцлерът отказваше това с коментар, че е посетил Украйна малко преди началото на военните действия - след разговори с Путин. Тогава тонът не беше много сърдечен.
В началото на седмицата в интервю за държавната ZDF Олаф Шолц коментира още болната тема за украинците - Крим. По негови думи анексирането на полуострова е нарушение на международното право.

Киев отдавна обвинява Европа за липсата на адекватна реакция през 2014 г., когато след референдум Москва едностранно анексира Крим. Тогава Западът, и ЕС включително, наложиха санкции срещу Русия, които обаче бяха доста откъслечни. Сега нещата са много по-сериозни, въпреки че отново има доста "дупки" - например не всички банки са извадени от SWIFT, а енергийният сектор, който носи 40% от приходите в руския бюджет, засега остава частично засегнат.

Германия и нейното правителство беше критикувано, че бави военната помощ за Украйна, а след като одобри доставката на бронирани машини - беше критикувана и заради това. Но Шолц е категоричен, че взима решенията хладнокръвно, в интерес на своята държава.

Европа е във война и моята работа е да управлявам сигурно нашата страна, коментира той пред Stern."И го правя", допълва германският канцлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 6
Oбичам България
преди 1 година
Много ме е страх копейки, че без Русия света спира. Какво ще правим в Европа без руски суровини? Да вземем да помолим Копейкин да каже на Путин да ни освободи, поне ние да живеем добре. Ей го, Грузия, Молдова и Украйна цъфнаха след освобождението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 1 година
Главното е че, плащането е в банка на руска територия, да могат да си получават парите. Нито е сложно, нито е трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Pyramid
преди 1 година
"Олаф Шолц: Санкциите срещу Русия ще бъдат премахнати след одобрението на Киев". По-жалка безгръбначнист и безсубектност от ТОВА - здраве му кажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 1 година
Европа може ама не и дават да го направи нали за това беше целият зор да я откъснат от евтините суровини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 1 година
Зелка една камара западни специалисти се изредиха да кажат че оправия няма ама наш зелю по ги разбирал неща - смях в депото. -------------- Зелка да ти припомня че целият износ на УСА Катар и Австралия да се пренасочи към ЕС пак няма да е достатъчен да замести руският газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
georgi_shum
преди 1 година
Тоз е Деби Вова:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
supertrader
преди 1 година
Плащането е в евро, не е в рубли, не го ли разбрахте още. С еврото се купуват рубли в Русия и се плаща газта. Европа може да си емитира колкото иска евро и да си купи колкото иска газ от Русия без проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Некъв нов бот ли си или преименуват стар застигнат от санкции?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До зимата немците ще са инсталирали още един плуващ терминал за втечнен газ и ще внасят катарски на поразия. Рублите остават за тролей депото на кутев и за няколкото ярки платени представителя във форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Лъже колбаса. Малко са му американските бази значи у немецку. Санкциите ще бъдат премахнати след като ние наглосаксите кажем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още