IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Стоянов: Най-приоритетни са проектът за сухопътни войски и вторият транш за F-16

Има риск до 3-4 г. да не можем да охраняваме въздушното си пространство, каза служебният министър на отбраната

16:26 | 10.08.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Димитър Стоянов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Димитър Стоянов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Изтребителната ни авиация е в изключително тежко положение. Има реална опасност в следващите 3-4 години България да не може да охранява сама въздушното си пространство. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, предава БТА.

На пресконференция днес министър Стоянов представи приоритетите в работата си и своя екип.

„Най-спешният за мен проект е този за сухопътни войски, придобиване на бойна техника за батальонна група – това е най-спешният проект, по който трябва да се вземе отношение и може да го направим до конституиране на Народно събрание. Другият спешен проект е офертата за втория транш F-16“, заяви Димитър Стоянов. 

Министърът на отбраната посочи, че остатъчният ресурс на самолетите МиГ-29 ни позволяват да носим дежурство по Air Policing до средата на 2023 г. Той уточни, че е провел разговори с полската страна за евентуален ремонт на шест двигателя за МиГ-29 като добави, че това обаче не е решение на проблема.

Стоянов припомни още, че първите самолети F-16 по първия транш ще пристигнат през 2025 г., а в оперативна готовност могат да бъдат най-рано в края на 2026 година. „Проблемът е, че в следващите 3-4 години съществува реална опасност ние да не можем да си носим бойното дежурство сами“, каза служебният военен министър. Сред причините за това той посочи както войната в Украйна и наложените санкции по отношение на ремонтите на руска техника, така и закъснението в договора за самолетите F-16. 

„Не желая аз да бъда министърът на отбраната, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 г. без минута прекъсване. Затова разглеждаме всякакви възможни варианти, полагаме усилия“, каза Димитър Стоянов.

Той посочи, че е провел срещи с представители на различни страни и в Министерството на отбраната са подготвили и изпратили писма с искане дали могат да ни бъдат изпратени самолети на лизинг, с обучение на инженерно-технически и на летателен състав. Тази информация, след като бъде събрана, ще бъде представена на комисията по отбрана в следващия парламент, след като бъде конституиран, посочи министърът.

От екипа на министър Стоянов са констатирали и забавяне в откриването на сметка във Централната банка на САЩ във връзка със самолетите F-16. Средствата, които са от Доверителния фонд за закупуване на самолетите F-16, не са прехвърлени по сметка на САЩ. По данни от Министерството на финансите загубите от лихви са от порядъка на 10 млн. долара.

Той отбеляза, че предните правителства са внасяли предложение за ратифициране на такъв договор в Народното събрание, но до ратификация по една или друга причина не се стига. Най-вероятната причина за това според него е липсата на технологично време да се разгледат внесените документи в Народното събрание заради цикъла от избори и честата смята на парламента. Димитър Стоянов изрази надежда с неговия екип да успеят да подготвят наново цялата документация, да я внесат в следващото Народно събрание и да постигнат това, което до момента не е постигнато.

Ще участваме в подготовката на бюджетната процедура. Искаме 2% от БВП за разходи за отбрана от 2023 година. Това ще осигури допълнителни 100 – 140 млн. лева само за модернизацията на Българската армия, каза още служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от БГНЕС. Ще инициираме и създаването на фонд за отбрана, чиято цел е всички нереализирани по проектите за модернизация средства, да се натрупват и да могат да се използват, уточни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
mikimaus
преди 1 година
Зелката като извади транша от дирника ша ни Асвабади
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 година
The dark side clouds everything. Impossible to see the light, the future is. (Yoda) Тъмната страна замъглява всичко. Невъзможно е да се види светлината, бъдещето е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Някой трябва да ти спре Нетфликса :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: 0pk ... Търгът мина и замина ... !! ... Не знам дали си забелезАл ... ?! ... Бомби само от упълномощен производител според производителя на Ф16 ... :))) ... Щом турбините само Сименс ги монтира и транспортира , значи и бомбите и ракетите само Lockheed Martin . Точка . Попълваме една ескадрила . За втората ескадрила може пак търг ... Според мен е добре , да го нагласим за европейският 6-то поколение с пълен комплект дронове с бомби ... :))) ... Да мачкаме yшaнки ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
До: zelka007 Ae, чакай ве мой, няма ли нужда от диверсификация на доставките за самолети?!? Така влизаме в зависимост от един доставчик, а както знаем от опит - това до нишо добро не води! Затова не съм никак съгласен с пролетарските ти призиви а напротив - държа да се проведът нови търгове и да се избере друг доставчик на самолети, части и контейнери с ракети и бомби!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Да не се ослушват с вторият транш , а да подготвят и третият , и 5 контенера с ракети и бомби ...!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още