IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската дясна коалиция се готви за убедителна победа на изборите

Лидерът на "Братя на Италия" Джорджия Мелони може да се окаже във властова позиция, която малко други премиери са заемали

14:30 | 10.09.22 г.
Лидерът на "Братя на Италия" Джорджия Мелони. Снимка: Bloomberg LP
Лидерът на "Братя на Италия" Джорджия Мелони. Снимка: Bloomberg LP

Италианската дясна коалиция, водена от партията „Братя на Италия“ на Джорджия Мелони, е готова за убедителна победа на изборите на 25 септември, според актуалните анкети сред избирателите.

Блокът има предимство от почти 20 процентни пункта пред лявоцентристката коалиция, водена от Демократическата партия на Енрико Лета, според последното проучване на Bloomberg.

Подобно предимство, благодарение на сложната избирателна система на Италия, може да осигури на коалицията две трети от местата в двете камари на парламента – достатъчно, за да промени конституцията на Италия сама.

Подкрепата за „Братя за Италия“ нараства стабилно, откакто Мелони зае централно място в кампанията. Тя започва политическата си кариера в постфашистката партия на Италия и е политически ветеран, но няма почти никакъв опит в управлението.

Като фаворит за следващия министър-председател Джорджия Мелони обеща да поддържа курса, определен от премиера в оставка Марио Драги, относно подкрепата за Украйна и фискалната дисциплина.

„В тази предизборна кампания тя се препозиционира и остави зад гърба си скептицизма срещу еврото и европейските институции“, казва Мариана Грифини, преподавател в Кралския колеж в Лондон. „Няма да е в неин интерес да пренасочи Италия към самодостатъчност на фона на общата криза на разходите за живот“, подчертава експертът.

Партията на Мелони също се облагодетелства от упадъка на двамата ѝ съюзници - Forza Italia на Силвио Берлускони и антиимигрантската Лига, водена от Матео Салвини. Последният дори беше изпреварен от Движението „“Пет звезди“, чийто стопяващ се електорат се поразмърда покрай решението на бившия премиер Джузепе Конте да премести избирателната платформа на партията решително наляво.

Със сигурност голяма част от гласоподавателите остават нерешителни, а това е достатъчно, за да пренареди картите и да наклони везните в последните две седмици преди вота. Около 41% от италианците все още не са избрали за кого ще гласуват, според проучване на SWG за La7, публикувано в петък.

Мелони може да се окаже във властова позиция, която малко други премиери са заемали в Италия преди. Анкета на Ipsos за Corriere della Sera показва, че „Братя на Италия“ могат да имат мнозинство с антиимиграционната Лига без подкрепата на партията на Берлускони. Отделно проучване на Tecne, публикувано в понеделник, прогнозира 252 до 262 места за коалицията на Мелони в долната камара на Италия от 400 налични. В горната камара блокът може да получи 125-133 места от 200. Това би било достатъчно, за да се промени конституцията на Италия без референдум.

Междувременно лявоцентристката коалиция на Лета губи 1,3 процентни пункта до 28,2% в проучването на Bloomberg. Демократите прекъснаха съюза си с „Пет звезди“ и не успяха да обединят силите си с центристката коалиция, която пък стабилно напредва, според социологическите проучвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още